Ze skládky vyrábí elektřinu

Kdyby vám někdo nabídl bydlení jen kousek od největší skládky odpadu v regionu, brali byste to? Nebo by byla odpověď podle očekávání záporná? Obyvatelé Radimi na Kolínsku, kde se rozkládá pětihektarová skládka, na níž se vozí odpad ze tří okresů, si však nestěžují. To proto, že paradoxně právě díky skládce a příjmům, které z ní obec má, se jim tady žije mnohem lépe než v okolních vesnicích. Obec navíc přichází stále s dalšími a dalšími novinkami - před několika měsíci se zde začala z plynu vznikajícího ve skládce vyrábět elektřina. Pokud bude podobným projektům přát i státní legislativa, mohlo by se jednou elektřinou ze skládky v Radimi svítit nebo plynem vytápět školu.

PLYN SE MĚNÍ NA PROUD

Plyn ze skládky je podle zákona povinen likvidovat její provozovatel. Obec proto podepsala smlouvu s pražskou firmou Mean, která se stará o přeměnu plynu v elektřinu. Za každý metr krychlový plynu dostává od firmy 15 haléřů, při plánovaném výkonu až 600 kilowattů a 360 metrech krychlových plynu to dělá ročně kolem 200 000 korun. "Není to sice moc, ale každá koruna je dobrá. Hlavně je dobře, že skládka neleží jen tak ladem, ale že vydělává. Jsou obce, kde plyn ze skládek jen tak spalují do vzduchu. My jsme ho chtěli nějak využít," vysvětluje starosta Radimi Jaroslav Mašín. Začátky se však neobešly bez problémů. Bylo například nutné udělat nové drenáže na odvod plynu nebo propojit jednotlivé plynové studně, to vše s přibližně dvacetimilionovými náklady, které se podle propočtů začnou firmě vracet za patnáct až dvacet let. Plyn jde nyní potrubím z dvanácti studní, které ho shromažďují do filtrační stanice, ve filtrech se plyn suší a pokračuje do spalovacího motoru napojeného na alternátor. Ten vyrábí proud, který se pak přes trafostanici dostává až do sítě vysokého napětí. Současné zákony zatím nedovolují, aby proud vyrobený na skládce mohla také obec odebírat. "Bylo by to pro nás výhodné, protože bychom mohli tento proud využít pro veřejné osvětlení. Zatím musí veškerý proud jít přes monopolního distributora, ale jednou to snad půjde," doufá Mašín. Prozatím chce obec ještě ve spolupráci s firmou Maen přijít na to, jak lépe využívat odpadní teplo z chlazení motorů.

KAPACITA SE MŮŽE ZVĚTŠIT

Do své nynější velikosti se skládka v Radimi rozvinula od začátku osmdesátých let. Na jejím místě ležela původně sice jen malá obecní skládka, ale jako jedna z prvních byla zabezpečená fólií a drenážním systémem. O stavbě nové skládky začala obec uvažovat v roce 1993 a v prosinci následujícího roku ji už otevírala. Vznikla tak nová skládka o kapacitě milion metrů krychlových, opět zajištěná fólií a plynovými i vodními drenážemi, kam se dnes naváží 90 až 100 tisíc tun komunálního odpadu za rok. Stavba nové skládky se záhy ukázala jako dobrý podnikatelský tah, protože kolem ní vzniklo jedno z největších svozových míst v republice. Odpad sem nyní vozí obce a firmy z kolínského a nymburského okresu a okresu Praha-východ. Při současném vytížení by měla skládka sloužit ještě dalších pět let. A potom? "Už v osmdesátých letech byl zpracován generel, podle něhož by zde skládka mohla být čtyřicet nebo padesát let. Zdejší území má kapacitu přinejmenším pěti milionů metrů krychlových, takže se skládka bude dál rozšiřovat," říká starosta Mašín.

SKLÁDKA PŘINÁŠÍ PENÍZE

Peníze z výroby elektřiny tvoří jen malou část příjmu ze skládky, s nimiž může Radim každý rok počítat. Po odečtení nákladů přibyde do obecního pokladny asi 15 milionů, což je polovina rozpočtu. "Skládka pro nás znamená slušné živobytí, ale její vybudování stálo šedesát milionů, které jsme si museli půjčit a dodnes je splácíme," upozorňuje starosta s tím, že se v devadesátých letech objevila celá řada zahraničních společností, které měly zájem si skládku pronajmout. Obec však odmítla a provozuje ji dál sama. Přesto si obec díky příjmům ze skládky mohla vzít úvěry na další projekty. Ve vesnici je hotová kanalizace napojená na novou čističku, vodovod, zavedený plyn, letos by se měl začít stavět dům s pečovatelskou službou za třináct milionů... V obci také přibylo celkem dvaapadesát nových bytů, čímž se podle Mašína podařilo když už ne získat nové obyvatele, tak alespoň udržet mladé rodiny. Blízkost skládky má pro domácnosti i další výhody: neplatí ani korunu za svoz odpadů, popelnici, jejíž cena přesahuje 800 korun si lidé mohou pořídit od obce pouze za dvě stovky. "To vše by bez skládky nešlo," připouští Mašín. Není proto ani divu, že si lidé na skládku příliš nestěžují. "Občas k ní lidé mají nějaké připomínky, ale žádné iniciativy za její zrušení tady nikdy nebyly," dodává starosta.

* Skládku v Radimi na Kolínsku otevřela obec koncem roku 1994.

* Rozkládá se na pěti hektarech.

* Její kapacita je milion metrů krychlových.

* V dalších čtyřiceti letech bude schopna po rozšíření pojmout až pět milionů metrů krychlových komunálního odpadu.

* Ročně se na ni z větší části okresů Kolín, Nymburk a Praha-východ naveze až sto tisíc tun odpadu.

* Denně by měla skládka v plném provozu vyprodukovat až 360 metrů krychlových plynu, který najatá firma mění na elektřinu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info