Přebytek mléka je vyšší, než se čekalo

Stát disponuje 1,265 miliardy korun na podporu vývozu mléčných přebytků.

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny apeluje na Ministerstvo zemědělství, aby intenzívně pracovalo na programech, směřujících ke zvýšení spotřeby mléka, jehož je v současné době přebytek. Programy by se měly týkat nejen jeho přímé spotřeby, ale i zpracování například do krmných směsí či dalšího technologického využití.

Poslanec Stanislav Němec uvedl, že Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) přidělil vyšší kvóty, než je skutečná produkce mléka, čímž stimuluje nadvýrobu. "Producenti se snaží vyšší kvóty udržet také proto, že příští rok je budou moci prodat," dodal. Výrobci letos zažádali o kvóty v souhrnné výši 2,746 miliardy litrů mléka.

Podle výkonného ředitele SZIF Jana Höcka se v současné době projevuje zvýšená poptávka po mléku ze strany zpracovatelů. Na druhé straně roste výroba, která stále převyšuje poptávku. Prezídium fondu má proto na mimořádném zasedání 10. května rozhodnout o navýšení subvencovaného objemu přebytku mléka. Fond zatím stanovil objem dotovaného vývozu na 580 miliónů litrů ve formě mléčných výrobků. Nyní se uvažuje o jeho navýšení o 10 až 20 procent. Na podporu vývozu mléčných výrobků má letos fond k dispozici 1,265 miliardy korun, což jsou podle Höcka dostatečné zdroje i v případě, že fond rozhodne o zvýšení vývozních dotací.

Výbor si také vyslechl informaci o pokutě a povinnosti vrácení dotací (v celkové výši přes 100 miliónů korun) ze strany Jihočeských mlékáren (JČM) za údajné nedodržení pravidel regulace trhu. Tento spor se rozhořel v loňském roce a mlékárna se s intervenčním fondem navzájem obviňují z porušení zásad regulace trhu s mlékem. "Je naprosto jasné, kdo je v právu a kdo není. Existuje závěrečná zpráva finančního ředitelství o kontrole v Jihočeských mlékárnách, která konstatuje, že jsme nic neporušili, tak se snad někdo probudí a peníze nám vrátí," konstatoval generální ředitel JČM Milan Teplý. Ministr zemědělství Jan Fencl, jenž se zasedání výboru měl rovněž účastnit, ale odjel na neplánovanou cestu do Německa. Poslanci se raději rozhodli, že do sporu nebudou zasahovat a ponechají jeho rozuzlení soudu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info