Role Evropské banky se ve vztahu k Česku dostala už za svůj zeni

Role Evropské banky se ve vztahu k Česku dostala už za svůj zenit

Olga Skalková

Od romantismu k pragmatismu, tak charakterizují tuzemští ekonomové desetiletou éru Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) a její spolupráci s reformními zeměmi včetně České republiky. Podobně jako zchladla euforie kolem rychlého začleňování nových zemí do velké Evropy, opadla i očekávání od banky, která se na tom měla podle původní vize významně podílet. Odborníci jsou přesvědčeni, že obrat nastal až s příchodem nového šéfa EBRD Jeana Lemierra. Shoda panuje i v tom, že možnosti banky u nás jsou vzhledem k pokročilé transformaci hospodářství už značně omezené.

"Roli EBRD v ekonomice našeho typu bych viděl například v privatizaci, případně podnikové restrukturalizaci, do které by vstoupila buď jako úvěrující instituce, případně minoritní přechodný vlastník, schopný v dané době přilákat dlouhodobého strategického investora," říká Petr Zahradník ze společnosti Conseq Finance. Podobně uvažuje i Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt: "Přítomnost EBRD může být žádoucí, neboť představuje v očích dalších zahraničních investorů určitou garanci, což může financování projektů zlevnit. Z podobných důvodů je vítaná i účast EBRD na privatizacích nákupem minoritního podílu."

Odborníci však jedním dechem dodávají, že privatizace významných státních podílů, na které EBRD v minulosti participovala, se chýlí ke konci. K tomu, že by se banka více zapojovala do prodejů menších společností, jsou rovněž spíše skeptičtí. "V posledních letech byly v objemech investic banky u nás značné výkyvy, soustřeďovaly se zejména do bankovního sektoru," připomněl v této souvislosti první náměstek ministra financí Jan Mládek, který se jednání v Londýně účastní. Pozitivně ale hodnotí, že se EBRD zaměřuje na pomoc malým a středním podnikům prostřednictvím úvěrových linek našim bankám. Takový projekt byl již podepsán s Českou spořitelnou a připravuje se i s ČSOB.

Většímu rozsahu aktivit EBRD v ČR brání ale podle ekonomů fakt, že financování ze zdrojů banky není pro českou stranu zas až tak výhodné. "Podle našeho názoru by však mohla být účast EBRD na projektech výraznější, kdyby prováděla pružnější úrokovou politiku. Je totiž fakt, že ČR i naše podniky mají zpravidla možnost získat úvěrové prostředky na trhu za výhodnějších podmínek," říká Mládek. Uvítali bychom podle něj i širší zapojení EBRD do restrukturalizace podniků. V tomto směru se sice vedou určitá jednání, ale zatím jde o přípravnou fázi.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info