Veterináři: buďme sebevědomí

Kolik bude muset být krav na BSE vyšetřeno, aby nám v EU uvěřili? Zatím bylo vyšetřeno z jatečných zvířat, uhynulých a nutně poražených již skoro 7 000 vzorků odebraných z mozku (přesně 6 599). Z toho bylo z dobytka staršího víc než 24 měsíce, což je nejzazší hranice, kdy bylo dosud zaznamenáno onemocnění bovinní spongiformní encefalopatií vyšetřeno něco přes 4 000 (přesně 4 063). Všechny vzorky pochopitelně s negativním výsledkem.

Na otázku, jaký počet vzorků bude dostatečný, aby naše republika byla hodnocena tak, jak bychom si představovali, prakticky odpovědět uspokojivě nelze. Není-li vůle, mohli bychom pobít a vyšetřit všechen dobytek i neviňátka a nebylo by to nic platné. Samozřejmě můžeme doufat, že na podzim nás EU milostivě zařadí do skupiny II. ovšem s podskupinou c, popřípadě do trojky s podskupinou a. Státní veterinární správa se však domnívá, že by bylo dobré, abychom přestali spekulovat o těchto klasifikacích, které v podstatě, budeme-li šikovní obchodníci, nemusí mít na obchod vůbec žádný vliv. To je totiž přesně to, co kapitáni světového obchodu potřebují - vyvolat ve všech producentech pocit podřízenosti a nedostatečnosti. Dožadovat se klasifikace.

My dobře víme, že zde BSE není a riziko je opravdu minimální. Rovněž tak víme, že slintavka a kulhavka je nemoc, jejímuž zavlečení se nám daří bránit, a to přesto že se od roku 1991 nevakcinuje. Prakticky stejná je situace s klasickým morem prasat. Stejně je také jasné, že naše země je například prostá brucelózy, Aujezskyho choroby, Newcastleské nemoci, tuberkulózy skotu, ani klasický mor prasat se též u nás nevyskytuje, i když obě posledně jmenované nemoci jsou diagnostikovány u našich bezprostředních sousedů.

Čili, existují argumenty, proč považovat náš státní veterinární dozor i systém soukromých veterinárních lékařů za důvěryhodný a účinný.

Nejsme ve škole, jsme ve světě, kde záleží hlavně na tom, jak se dokážeme sami prezentovat.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info