Výroba piva loni mírně stoupla

V Čechách a na Moravě se loni vyrobilo 17,9 milionu hektolitrů piva, což v porovnání s rokem 1999 znamená mírné zvýšení - o 70 tisíc hektolitrů. Pokud by se loňská domácí produkce piva rozpočítala mezi všechny obyvatele republiky, pak by každý musel vypít za rok 349 půllitrů. Tedy zhruba jedno pivo denně. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český svaz pivovarů a sladoven. Větší díl koláče ukously pivovary, které vaří méně než 200 tisíc hektolitrů a které jsou úředně považovány za "malé" s nárokem na daňové úlevy. Jejich podíl stoupl z 15,5 na 17 procent. Přes polovinu piva uvařily pivovary s produkcí nad milion hektolitrů. Celkem se loni vyrobilo 6,1 milionu hektolitrů ležáku a zhruba dvakrát větší množství výčepních piv.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info