Týden v Evropě 10. 4. - 13. 4. 2001

Stručné zprávy z EU

Přeprava zvířat: Komise přijala návrh na zlepšení podmínek dálkové přepravy zvířat

Evropská komise přijala návrh, který stanoví nová pravidla dálkové přepravy koní, dobytka, koz, ovcí a prasat. Návrh zavádí vědecky podložené normy týkající se větrání a regulace teploty a vlhkosti v nákladních vozech přepravujících hospodářská zvířata po dobu delší než osm hodin. Nákladní vozy musí být také vybaveny kontrolním a signalizačním systémem, který zaznamenává vlhkost a teplotu. Nová pravidla vycházejí z vědeckých poznatků a loňské zprávy Komise, která konkretizovala zdravotní a další problémy péče o zvířata během dálkové přepravy. Nová pravidla se vztahují jen na přepravu zvířat v rámci území EU. Plný text návrhu je k dispozici na http://europa.eu.int/comm/food/fs/aw/aw_transport_init_en.html.

Zpráva Vědeckého výboru pro zdraví a blaho zvířat, týkající se mikroklimatu uvnitř silničních vozidel pro přepravu zvířat, je k dispozici na http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scah/out35_en.html.

[Podkladový text: IP/01/527]

Čištění komunálních odpadních vod: Komise zasáhla proti Španělsku, Francii, Německu a Velké Británii

Evropská komise se rozhodla zažalovat Španělsko u Evropského justičního soudu a Francii, Německu a Velké Británii zaslat zdůvodněná stanoviska (druhé písemné varování) za nerespektování směrnice EU o čištění komunálních odpadních vod. Španělsko, Francie a Velká Británie dosud neidentifikovaly dostatek citlivých oblastí, tj. zvodnělých oblastí, které jsou eutrofní nebo jiným závažným způsobem znečištěné odpadními vodami. Směrnice přísně stanoví prosinec 1998 jako konečný termín pro realizaci čištění vypouštěných odpadních vod, které negativně postihují tyto zvodnělé oblasti. Rozhodnutí proti Německu přichází v reakci na nedostatečnou legislativu, zejména v Sasku-Anhaltsku, která stanoví leden 2004 (a nikoliv prosinec 1998) jako konečný termín pro splnění přísnějších norem vztahujících se na citlivé oblasti. Komise posuzuje způsob, jakým členské státy realizují tuto zásadní směrnici, a její rozhodnutí navazují na nedávné fórum o čištění komunálních odpadních vod, jež se pod názvem Name, Fame and Shame („Jméno, sláva a ostuda“) konalo 19. března 2001 (viz IP/01/409).

[Podkladový text: IP/01/546]

Komise zasáhla proti devíti členským státům v souvislosti s odpadovými oleji

Evropská komise rozhodla o zaslání formálního oznámení (první písemné varování) Rakousku, Irsku, Francii, Švédsku, Dánsku, Belgii, Velké Británii, Nizozemsku a Finsku, ve kterém tyto země upozorňuje, že dosud nezajistily regeneraci (recyklaci) odpadových olejů namísto jejich likvidace. Směrnice o odpadových olejích stanoví, že členské státy musí dát přednost regeneraci odpadových olejů před jejich likvidací. Formální oznámení zaslaná Rakousku, Irsku, Švédsku a Nizozemsku navíc upozorňují na další nedostatky při správném zavádění a uplatňování této směrnice. Komisařka pro životní prostředí Margot Wallstromová k rozhodnutí poznamenala: „Priorita daná směrnicí ve prospěch regenerace odpadových olejů představuje zásadní krok směrem k zajištění trvale udržitelného způsobu využívání zdrojů. Členské státy se k ní přihlásily již před 14 lety. Je nejvyšší čas, aby respektovaly závazky, které si samy uložily. Již mnohokrát jsem řekla, že chci klást důraz na zajištění řádného vynucování stávající, nikoliv na vytváření nové ekologické legislativy. Jde o výrazný příklad toho, co mám na mysli.“

[Podkladový text: IP/01/547]

Vláda USA a Evropská komise dosáhly dohody o řešení dlouhodobého „banánového“ sporu

Dne 11. dubna dospěla vláda USA a Evropská komise k dohodě o řešení dlouhodobého sporu ohledně obchodu s banány. Nový režim zajistí do roku 2006 přechod na systém založený jen na celních tarifech. Během přechodného období budou banány do EU dováženy na základě dovozních povolení vydávaných na základě průběhu obchodování v minulosti. Před časem byly úspěšně na půdě Světové obchodní organizace WTO napadeny dva režimy EU upravující dovoz banánů, které vyvolaly reakci USA zaměřenou proti výrobkům z EU. S platností od 1. července 2001 pozastaví USA sankce uvalené od roku 1999 na dovoz z EU. Komisař EU pro obchod Pacal Lamy, komisař EU pro zemědělství Franz Fischler, obchodní představitel USA Robert B. Zoellick a ministr obchodu USA Don Evans dohodu uvítali a prohlásili: „Dnešní krok znamená významný průlom. Prokazuje odhodlání Bushovy administrativy a Evropské komise úzce a efektivně spolupracovat v otázkách obchodu. Banánové spory minulých devíti let měly rozkladný účinek na všechny zainteresované strany - obchodníky, latinskoamerické, africké a karibské producenty i spotřebitele. Věříme, že dnešní dohoda ukončí uplynulé období třenic a bude znamenat posun vpřed směrem k lepšímu základu pro obchod s banány.“

[Podkladový text: IP/01/562]

Informační centrum Evropské unie při Delegaci Evropské komise v České republice

European Union Information Centre of the Delegation of the European Commission to the Czech Republic

Rytířská 31, 110 00 Praha 1, Česká republika

Tel.: (+420 2) 216 10 142 Fax: (+420 2) 216 10 144

e-mail: info@iceu.czhttp://www.evropska-unie.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info