Sója opět v centru pozornosti. IV.

Nejnovější poznatky - zpráva z konference Sója a zdraví. Ve dnech 13. a 14. října loňského roku se v Bruselu konala konference s příznačným názvem "Sója a zdraví", na jejímž pořádání se značnou měrou podílela Americká společnost pro sójové boby (ASA). Cílem konference, které se zúčastnilo více než 380 delegátů, bylo poskytnout odborníkům z oblasti zdravotnictví,výživy a potravinářství nejnovější dostupné informace o zdravotních účincích složek sójových bobů a sójových potravin, a poskytnout praktické rady, jak začlenit sóju do denní stravy. Program zahrnoval témata jako - sójový protein a srdeční choroby, rakovina, obezita, hypertenze, hormonální účinky sóji, nové výrobky a technologie, značení výrobků či zdravotní tvrzení.

V sekci Srdeční onemocnění byly předloženy a hodnoceny důkazy o účinku sóji na snižování hladiny cholesterolu. Tento efekt sóji byl prokázán především u hypercholesterolemických pacientů, a sója byla označena za užitečnou pro ty pacienty, u kterých nezabírá lék Statin. Nicméně ale tento efekt nebyl pozorován u sójových isoflavonových tabletek, přestože mohou hrát důležitou roli v prevenci srdečních onemocnění tím, že zlepšují vaskulární funkce. Diskuse o mechanismu působení sóji na snižování cholesterolu zůstává i nadále otevřená, je ovšem potvrzeno, že je zapotřebí spolupůsobení sójového proteinu a sójových isoflavonů.

Sekce Rakovina byla zaměřena na úlohu sóji jako potraviny nebo léčiva při léčbě rakoviny prostaty, prsu a tlustého střeva. Pokud se týká rakoviny prsu, nejsou výsledky dosud jednoznačné. Některé výzkumy prokazují protektivní účinky sóji, jiné ale tuto hypotézu nepotvrzují. Ovšem aplikace sóji v raném stadiu onemocnění má pozitivní podpůrné účinky. U rakoviny prostaty jsou výsledky slibnější. Při pokusech na krysách bylo prokázáno, že podávání potravy bohaté na sójovou mouku a žitné otruby rozvoj choroby výrazně zpomaluje. Tyto poznatky je třeba ještě ověřit při humánních výzkumech. Vliv sóji na rakovinu tlustého střeva prozatím nebyl dostatečně prokázán. Z literárních pramenů vyplývá, že sója pravděpodobně nemá na rakovinu tlustého střeva žádný výrazný vliv.

Použití isoflavonů jako alternativy HSL (hormonální substituční léčba) menopauzálních symptomů, řešené v další sekci, je velice významnou otázkou, ovšem většina studií je neprůkazných a vykazuje značné placebo efekty. Výsledky jsou nekonzistentní a pokud byla určitá redukce menopauzálních symptomů zjištěna, jednalo se většinou a velice mírné účinky.

Zdravotní účinky produktů zpracování sóji a sójových komponent, diskutované v další sekci, jsou obecně známy. Kupříkladu sójový olej, lecitin a rostlinné steroly snižují hladinu LDL cholesterolu. Sójový protein může rovněž hrát významnou úlohu při snižování vysokého tlaku, a fosfatidylcholin může být rozhodující živinou při rozvoji poznávacích schopností. Nicméně, většina studií byla prováděna pouze se zvířaty a je zapotřebí jejich ověření humánními výzkumy.

V dalších sděleních byly prezentovány výsledky studia hormonálních účinků sóji na děti, konzumující dětskou výživu se sójou. Bylo konstatováno, že přestože hladina isofloavonů u těchto dětí byla v porovnání s endogenními hormony značně vysoká, nebyly u nich prokázány žádné negativní účinky.

Závěrečné zasedání bylo zaměřeno na zdravotní tvrzení o působení sóji, schválené Americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (US FDA), zákony o značení potravin a evropské iniciativy v oblasti zdravotních tvrzení.

V průběhu konference referoval zástupce společnosti Marks& Spencer o provádění klinických pokusů s novou řadou potravin, které bude možno označovat tvrzením " prokázáno, že během několika týdnů snižují cholesterol". Nová řada výrobků bylo pojmenována "Více než pouhá potravina" , a každý jednotlivý druh bude obsahovat:

* Sójový protein pro redukování celkového cholesterolu v krvi,

* Vitaminy C, E a selen jako antioxidanty,

* Frukto-oligosacharidy jako prebiotika, a

* Betain (trimethylglycin) k redukování hladiny krevního homocysteinu.

Klinické pokusy jsou prováděny v londýnské nemocnici St Thomas, účastní se jich 40 osob, které budou konzumovat vybrané potraviny z nové řady po dobu 10 týdnů. V průběhu testování budou zjišťovány změny cholesterolu, krevní tlak a klidová srdeční frekvence. Všechny výrobky byly koncipovány tak, aby působily současně a vzájemně se doplňovaly. Aby se projevily pozitivní účinky výrobků, musí všichni účastníci výzkumu nahradit potraviny v normální denní stravě ekvivalentními výrobky z nové řady. Při konzumaci čtyř takovýchto výrobků denně se celkový krevní cholesterol sníží již během tří týdnů.

Každá porce bude obsahovat 6,25 g sójového proteinu, takže čtyři porce poskytnou 25g sójového proteinu, což se shoduje s hladinou redukující LDL cholesterol, ověřenou v amerických studiích.

Sójový protein používaný při výrobě nové řady výrobků je dodáván společností Protein Technologies International, s níž Marks&Spencer vytvořila strategickou alianci. Řada výrobků "Více než pouhá potravina" bude zahrnovat nejrůznější potraviny od cereálních směsí, těstovin a omáček na těstoviny až po sendviče, polévky a jogurty. Při jejich výrobě se nepoužívají žádné GM ingredience, obsah soli je v souladu s doporučením britské vlády. Výrobky rovněž neobsahují žádná umělá barviva, ochucovadla, konzervační látky, modifikovaný škrob, hydrogenované rostlinné oleje a tuky. Výrobky budou uvedeny na trh v nejbližší době.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info