EU neschválí růstové hormony pro skot

Zákonodárci Evropské unie trvají na tom, že nepovolí růstové hormony pro skot a podporují návrh Komise na zákaz užití šesti hormonálních stimulátorů růstu u skotu. Výbor pro životní prostředí uvedl, že hormony mohou nepříznivě ovlivnit lidské zdraví, především zdraví nedospělé mládeže. Očekává se, že rozhodnutí EU ještě zesílí kontroverzní debatu mezi EU a USA o užití hormonů při výkrmu skotu.

Komise navrhla, aby ministři EU a Parlament přijali legislativu ohledně trvalého zákazu přirozeného růstového stiumlátoru - hormonu 17 B-estradiolu a dočasně udrželi v platnosti zákaz dalších pěti stimulátorů, a to dvou přirozených hormonů progesteronu a testosteronu a tří syntetických hormonů - zeronolu, trenbolon acetátu a melengestrol acetátu. Předpokládá se, že zákaz vejde v platnost 1. července 2001. Třetí země, které povolují užití estradiolu 17 beta, nebudou moci exportovat do členských zemí EU.

Komise uvedla, že zákaz dovozu ze zemí, ve kterých je aplikace hormonů povolena, je částečně podložen výsledky 17 vědeckých studií týkajících se užití hormonů ve výživě skotu. Ve zprávě parlamentu EU bylo uvedeno, že šest výše uvedených hormonů představuje pro spotřebitele v EU riziko, protože hormony mohou vyvolat endokrinní poruchy, ovlivnit vývoj, imunitní reakci organizmu a mít neurobiologický, genotoxický a karcinogenní účinek.

Feed Techm 5, 2001, č. 1, s. 8 (Sch)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info