Sója opět v centru pozornosti. III.

V poslední době se na americkém a britském trhu objevila řada nových sójových výrobků. Jedná se kupříkladu o sójové mléko společnosti HJ Heinz, vyráběné v licenci fy Haldane Foods a Westsoy Products. Mléko se vyrábí prozatím ve dvou druzích - "Sójové organické vanilkové mléko" a "Slazené sójové mléko obohacené vápníkem". Oba druhy mléka lze skladovat při pokojové teplotě a jejich trvanlivost je 6, resp. 12 měsíců. Rovněž Heinz North America uvedla v lednu letošního roku na trh nový druh sójového mléka nazvaný Great Awakenings Soymilk, který je výsledkem činnosti jednotné strategické aliance vytvořené v společnostmi Heinz a Hain roce 1999 s cílem rozvoje přírodního a organického segmentu potravinářského průmyslu. Současně založila společnost Heinz novou nadaci poskytující přímou finanční podporu institucím, které se zabývají prevencí a léčbou srdečních onemocnění, rakoviny, osteoporózy a dalších civilizačních chorob.

Francouzská společnost Sojasun vyrábí ovocný sójový nápoj nazvaný Sojéa, který se vyrábí ve třech chu´tových variantách - jablečný, hruškovo-meruňkový a z červeného ovoce. Nápoje jsou bohaté na přírodní vitamin C a neobsahují žádné konzervační prostředky. Jsou baleny ve znovu uzavíratelných sáčcích, ve skupinovém balení po třech.

Americká společnost White Wave uvedla na trh tři nové druhy sójového, tepelně upraveného tofu - s rajčaty a bazalkou, s paprikou ochucené citronem a rožněné s kořením.

Rovněž společnost Nasoya rozšířila svůj sortiment o čtyři druhy RTE-tepelně upraveného tofu mexického a thajského typu, prodávané ve zmrazeném stavu. Čtyři hotové, zcela zmrazené pokrmy na bázi edamame (čerstvé zelené sójové boby) vyrábí společnost Seapoint Farms - Zeleninové rizoto, Kung Pao se zeleninou, Zeleninové Teriyaki a Szechwanse zeleninou. Každá porce pokrmu obsahuje 7,25 g sójového proteinu.

Pikantní slaninu vyrobenou z texturovaného sójového proteinu a proteinového izolátu uvedla na trh společnost Soy Bacon Lightlife. Dva velké plátky slaniny obsahují pouze 130 kcal a 1,5 g tuku. Každé ca 180g balení chlazené nebo zmrazené slaniny obsahuje osm porcí po dvou plátcích slaniny.

Nemléčný, instantní kakaový nápoj vyrábí společnost Country Choice ze sójového prášku, a k jeho finální přípravě postačí pouze přidat vodu. Prodává se ve dvou druzích - Královská čokoláda, resp. Irská čokoláda s mátovou příchutí, a to buď v individuálních jednoporcových sáčcích, nebo v plechovkách. Jedna porce obsahuje 100 kcal 1 g tuku a 2 g proteinu.

Britská společnost Provamel, přední výrobce sójových produktů, uvedla na trh dva nové výrobky - zmrazené organické alternativy k přípravě smaženého masa, označené Bio Soya Nuggets a Bio Soya Filets. Oba výrobky jsou obaleny ve strouhance, zmrazeny a připraveny k okamžitému použití. Při teplotě skladování -18 °C je jejich doba údržnosti 9 měsíců. Výrobky jsou 100% rostlinného původu, jsou bohaté na polynenasycené mastné kyseliny a neobsahují žádný cholesterol. Společnost Provamel garantuje, že všechny použité ingredience jsou pěstovány bez použití chemických hnojiv a pesticidů, což je potvrzeno inspekcí Ecocert-BE. Společnost rovněž zaručuje, že pro výrobu jsou použity pouze tradiční sójové boby, neobsahující geneticky modifikované organismy.

Společnost Hain Celestial, výrobce nutričních nápojů, se chopila příležitosti a zaplnila mezeru na trhu nápojů novým, jednoporcovým (200 ml) balením svého sójového nápoje Westsoy, který odpovídá současným požadavkům spotřebitelů, především mládeže, na nápoje typu "grab-and-go", tj. takové, které se mohou okamžitě po zakoupení otevřít a vypít za chůze. Sójový nápoj se balí do kartonových trojhranných krabic, které vyrobila firma Tetra Pak, známý dodavatel aseptického balení, a které se mohou dobře umisťovat na regálech, což je jedním z hlavních požadavků na nápoje tohoto typu. K plnění sójového nápoje do krabic Tetra Wedge Aseptic se používá plnička TBA/19 s vestavěným slámkovým aplikátorem. Plnicí linka je vybavena koncovým skládacím zařízením a datovací jednotkou. Společnost Hain chce vyrábět nápoj v 15 chuťových variantách, na bázi existujících 13 sójových a 2 rýžových základů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info