Mlékárna Klatovy sází na tvrdé sýry

Akcionáři již před rokem oslovili potenciální strategické partnery

Většina sýrů směřovala do Německa, Dánska, Nizozemska a Francie.

Jitka Šrámková

Zvýšení výroby tvrdých sýrů o 35 procent zaznamenala v loňském roce Mlékárna Klatovy, a. s. (MK), největší zpracovatel mléka v západních Čechách, který loni prodal 4750 tun těchto produktů. Výrazný podíl na loňských tržbách mělo právě zvýšení exportu tvrdých sýrů, které tvoří největší část produkce i exportu MK. Mlékárna vyváží tvrdé sýry jako polotovar k dalšímu zpracování.

»Firma loni získala v zahraničí více stálých zákazníků,« uvedl ředitel MK Pavel Tuháček a dodal, že ceny tvrdých sýrů jsou v zahraničí vyšší než v tuzemsku. Většina exportu směřovala do Německa, následovalo Dánsko, Nizozemsko a Francie. Vývoz se na loňských tržbách mlékárny podílel 15 %. Letos by se měl zvýšit, protože firma na rozdíl od předloňska žádala stát o zařazení do dotačního programu na vývoz mléčných výrobků.

Mlékárna Klatovy loni utržila 760 miliónů korun, což bylo o 11 procent více než v roce 1999. Zvýšení tržeb Tuháček vysvětlil nárůstem výroby. Společnost loni zpracovala 58 miliónů litrů mléka, tedy o 21 procent více než v roce předcházejícím. »Většina našich dlouhodobých dodavatelů zvýšila produkci mléka,« komentoval Tuháček.

Výroba podniku by měla letos opět stoupnout, protože firma předpokládá zvýšení spotřeby sýrů. Tento trend trvá v západní Evropě již delší dobu a rovněž u nás lidé začínají tvrdé sýry více kupovat. Zatímco v roce 1999 se v tuzemsku prodalo 51,4 tisíce tun tvrdých a polotvrdých sýrů, loni to bylo o 13 % více. MK ale loni mírně snížila produkci tavených sýrů, kterých dodala na trh 2000 tun. Více než desetinu výroby mlékárny tvoří konzumní mléčné výrobky.

Přibližně 85 % akcií společnosti se základním jměním 269 mil. Kč vlastní právnické osoby. Největšími akcionáři jsou Rentiérský holding s podílem 24 %, Plzeňská kapitálová společnost s 26 % a Intersigma investiční fond s 11 %. Firma již před rokem oslovila potenciální strategické partnery. »Jednání stále pokračují,« dodalTuháček.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info