Výprodej nemovitostí cizincům v ČR nehrozí

Jiří Fencl, Vadim Fojtík

Odklad prodeje zemědělské a lesní půdy cizincům na deset let po vstupu ČR do EU požaduje česká vláda jako jedno z přechodných období, na kterém jí velmi záleží. Dokládá to například vyjádření ministra zemědělství Jana Fencla, podle něhož se určitě jedná o smysluplné opatření. "Jde o nápravu věcí, které se zde v posledních padesáti letech odehrály, za celou tu dobu neexistovala vazba k půdě. Je to šance pro naše hospodáře, aby byl tento vztah opět navázán," řekl včera Fencl.

Problém je však v tom, že prodej půdy cizincům představuje ve skutečnosti jedinou možnost, jak otevřít neexistující trh s půdou. Právě zemědělské podniky totiž obhospodařují naprostou většinu zemědělské půdy v ČR pouze v nájemním vztahu. Drobní vlastníci půdy dostávají symbolický nájem a lépe se svým vlastnictvím ani naložit nemohou (pouze prodat za směšnou cenu nájemcům). Privatizace půl miliónu hektarů státní půdy se rovněž nepohnula. Soukromí vlastníci - fyzické osoby - přirozeně proti požadavku na přechodné období protestují, protože jim naději na vytvoření trhu s půdou a tím i možnost výhodně svůj majetek prodat upírá. "Požadavek na přechodné období omezuje a poškozuje práva všech vlastníků půdy při jejich svobodném nakládání se svým majetkem," tvrdí ve svém stanovisku Svaz vlastníků půdy a soukromých rolníků ČR. Vláda podle nich se svým záměrem odložit prodej půdy občanům jiných zemí vůbec nereflektovala zájem vlastníků půdy, jichž se problém dotýká nejvíce.

Skutečný zájem o půdu dokládá stále více se rozvíjející černý trh. Zájemci, především z Německa a Rakouska, se dohodnou s občanem ČR, který půdu koupí a hospodaří na ní. Buď spolu mají nepsanou dohodu, anebo finanční toky realizují prostřednictvím společnosti s ručením omezeným.

Česká vláda rovněž požaduje odklad prodeje nemovitostí cizincům na pět let po našem vstupu do Evropské unie. Většina odborníků však takové opatření považuje za zbytečné. "V současné době není pro cizince problém v tuzemsku získat pozemek nebo jinou nemovitost," řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Milan Veverka. Podle něj stačí jediné, založit si v České republice společnost a jejím prostřednictvím nemovitosti nakupovat. Na základě platných zákonů však jednatelem společnosti musí být osoba s českým občanstvím nebo trvalým pobytem v ČR. Veverka tvrdí, že se Češi rozhodně nemusí obávat toho, že zrušení ochranné pětileté lhůty přinese invazi koupěchtivých občanů ze států EU. "Současný zájem cizinců tlačí ceny nemovitostí mírně nahoru, o čtyři až pět procent za rok. Pokud bude při vstupu České republiky do Evropské unie zachována pětiletá ochranná lhůta, ceny nemovitostí vzrostou o třicet procent, v případě, že bude zrušena, lze očekávat až poloviční nárůst oproti současné úrovni," tvrdí. Veverka upozornil, že pro zvyšování cen mluví velký rozdíl mezi ČR a členskými zeměmi unie. Jako příklad uvedl, že nákup standardního rodinného domku vyjde v tuzemsku na zhruba tři a půl miliónu korun. V sousedním Německu přitom zájemci o podobný dům musí zaplatit minimálně milión německých marek.

"Již teď registrujeme zájem cizinců o nemovitosti v České republice", tvrdí Roman Kučera, manažer prodeje pražské realitní kanceláře Mentis. Jejich zájem je podle něj trvalý. Středně velké firmy zprostředkovávají zájemcům z EU investice do činžovních domů v Praze. "Trh kvete, pokud by neplatila omezení, zájem by byl ještě větší," řekl. Zahraniční kupci chtějí především pozemky a další reality v Praze a okolí a příhraničních oblastech ČR s Rakouskem a Německem.

Téměř žádný zájem o pozemky či jiné nemovitosti cizinců naopak neregistrují realitní kanceláře na jižní Moravě. "Zajímavé lokality jsou již dávno prodané," tvrdí spolumajitelka A-REALIT Zuzana Navrátilová. Podle ní společnost naopak registruje zcela opačné aktivity cizinců. "Prodáváme chalupu, která patří německé občance z Mnichova. "Měla ji koupenou na něčí jméno, a teď zřejmě zjistila, že ji provoz stavení příliš finančně zatěžuje. Podobně je tomu je i v příhraničních oblastech s Rakouskem, například v okolí Znojma," dodala. Stejná situace je i ve východních Čechách. "Snahy cizinců o koupi nemovitosti neregistrujeme," tvrdí Yveta Šleglová ze společnosti Medis Holding.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info