Británie zůstává navzdory epidemii otevřenou zemí

BRITSKÝ PREMIÉR TONY BLAIR EXKLUZIVNĚ PRO LIST:

Prostřednictvím tohoto článku bych chtěl zdůraznit dvě věci o situaci v současné Británii. Za prvé, epidemii slintavky a kulhavky se snažíme ze všech sil dostat pod kontrolu a v konečném důsledku ji eliminovat. Za druhé, jakkoli tato nákaza znamená pro farmáře katastrofu, nemoc Británii neuzavřela okolnímu světu, neohrožuje lidi a každodenní život je pro naprostou většinu našeho obyvatelstva stejný jako doposud - a také naše nejpřitažlivější turistické lokality zůstávají otevřeny pro veřejnost. Dobře vím, že tato tvrzení mohou zdánlivě odporovat tomu, co vidíte nebo čtete. Televizní záběry poražených zvířat a jejich hořících těl seznámily s britskou tragédií většinu domácností v České republice i v dalších zemích světa. Britští farmáři a obyvatelé venkova v postižených oblastech i ti, kdo s nemocí bojují, nyní skutečně prožívají těžké časy. Slovo "bojují" přitom nemíním nijak lehkovážně. V zápase se zřejmě nejnakažlivější zvířecí chorobou jsme nuceni vést záchranné operace polovojenským stylem. Náš úkol je přitom srovnatelný se zjišťováním aktuálního počtu nachlazených lidí, ovšem s tou nevýhodou, že nemoc se masově rozšířila po celé zemi ještě před tím, než byla poprvé diagnostikována. Pro zastavení epidemie jsme museli přijmout všechna myslitelná radikální opatření - zakázali jsme přepravu hospodářských zvířat a porážíme dobytek, který je nakažen či se jenom místu nákazy přiblížil. Pro farmáře, jejichž zvířata musejí být utracena, je to srdcervoucí katastrofa. Zjišťování nemoci, porážky a budování masových hrobů navíc představuje grandiózní logistickou operaci. V současnosti však již začíná být patrné, že navzdory zdánlivé brutalitě těchto protiopatření se tempo šíření epidemie začíná zpomalovat. Bylo by ovšem předčasné prohlašovat, že nejhorší máme za sebou a krize se chýlí ke konci. Nadále musíme a také budeme tvrdě usilovat o to, aby nemoc z Británie zmizela. V žádném případě zde nechci zlehčovat závažnost krize - ostatně od prvního okamžiku zjištění nákazy se boj proti slintavce a kulhavce stal pro mě i pro celou britskou vládu prioritou.

Televize přeháněla

Určitý problém nicméně spatřuji v tom, že zatímco televizní zpravodajství rozšířilo daleko za naše hranice Británie obrazy zoufalých farmářů a zničených stád, dopad nemoci na fungování země byl značně nadsazen. Je pravdou, že dnes známe přes tisíc farem postižených nákazou - v žádném zpravodajství se však už nepřipomíná, že v Británii existuje na 160 tisíc farem. Více než polovina zjištěných případů se navíc nachází v poměrně malé oblasti. Podle stupně rozšíření nemoci lze Británii rozdělit na tři části. Zdaleka největší tvoří oblast naprosto nezasažená, po ní následují zóny se sporadickým výskytem nemoci, kde se nové případy objevují s frekvencí několika dní či týdnů, a teprve za třetí jsou zde oblasti, v nichž se choroba nadále šíří. Například v Severním Irsku byl zaznamenán pouze jeden jediný případ, a to na samém začátku epidemie. V okruhu 50 kilometrů okolo Edinburghu nebyl zaznamenán jediný případ, nemluvě o skotské Vysočině či nejsevernější části země. Nádherná anglická hrabství Suffolk a Norfolk a waleské Pembrokeshire až dodnes nehlásí jediný případ nákazy. Pokud si návštěvníci velkých měst - Londýna, Edinburghu či Cardiffu - nekoupí noviny, vůbec si nemohou všimnout, že v Británii epidemie existuje. Co se týče některých zvlášť znepokojivých fám, nelze než zdůraznit, že jsou to právě jenom fámy. Netrpíme nedostatkem potravin, voda je pitná a země není pokryta dýmem z pohřebních hranic. Těch je jen několik, a to v nejhůře postižených oblastech. Každodenní život ve skutečnosti pro naprostou většinu Britů běží zcela normálně, turisty nevyjímaje.

Návštěvníci jsou vítáni

Statistiky turistického ruchu ostatně říkají, že 80 procent z 15 tisíc nejatraktivnějších lokalit je otevřeno a další budou brzy zprovozněny. Přes devět z deseti plánovaných akcí se uskutečňuje v původním termínu. Dokonce i v nejhůře postižených oblastech jsou města a vesnice otevřeny obchodu i návštěvníkům. Návštěvníci jsou vítáni všude - od londýnského Toweru až po hrad v Edinburghu, od mysu Konec země na jihu Walesu až po nejsevernější výběžek Skotska John O`Groats, od Shakespearova rodiště až po historický York. Můžete si udělat výlet plachetnicí do Jezerní oblasti či na jezero Loch Ness, zahrát golf v St Andrews nebo prohlédnout Canterbury, Cambridge a Caernavon. Ať zamíříte kamkoli, všude existují místa, do nichž lze vyrazit pěšky. Samozřejmě jsou zde určitá omezení. Mnoho veřejných stezek v zemědělských oblastech zůstává uzavřeno, i když řada dalších je postupně otevírána. Důvod je prostý: ačkoli slintavka člověka nikterak neohrožuje, kontaktem s nakaženými zvířaty by mohli turisté přispět k bezděčnému šíření nákazy. Proto žádáme lidi, aby nenavštěvovali farmy či pastviny. Pokud se však těmto racionálním opatřením přizpůsobíte, není důvod, proč si návštěvu britského venkova plně nevychutnat. V Británii je v současnosti na návštěvě mnoho Čechů. Věříme, že v nejbližších měsících přivítáme řadu dalších.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info