Univerzita připravuje zemědělské odborníky

V České republice se za posledních deset let změnil způsob hospodaření v zemědělství. Stále více se mluví o biologickém způsobu výroby potravin, o šetrném zemědělství. Jak může vysoká škola přispět farmaření, o tom s rektorem České zemědělské univerzity v Praze, profesorem JOSEFEM KOZÁKEM

* Pedagog svým vlivem na studenty může velmi korigovat budoucí způsob zemědělské výroby. Jak se pane profesore stavíte k biologickému zemědělství?

Jsem zastáncem šetrného zacházení s půdou, což ale není a priori směr bio. To si lidé často pletou a mylně si také vykládají pojem uvést půdu do klidu. Laicky si představují půdu nechanou ladem, aniž si uvědomí, že to by znamenalo její devastaci, přemnožení plevelů. I půda v klidu se musí ošetřovat. I úhor musí být řízený a má svá pevná pravidla. Navíc je nutné postarat se při nadbytku zelené hmoty o větší přísun živin, které se v půdě hromadí a mohou být časovanou bombou pro podzemní vody.

* Jaký lze předpokládat trend v zemědělství? V budoucnosti převládne průmyslová výroba, nebo bioprodukce s malými políčky a návratem k přírodě?

Ekonomika je velice silný argument a nemilosrdně udává směr zemědělské produkce. Je uměním skloubit její závěry s filozofií zemědělství, aby realita byla optimální pro hospodaření. Znamená to zemědělské oblasti diferencovat. Nelíbí se mi pojem průmyslová výroba, protože zemědělství vyžaduje umění zacházet se živým materiálem, není to žádné průmyslové odvětví. Nevylučuje se intenzivní způsob hospodaření se šetrným vztahem k přírodě.

* Jak se výuka na univerzitě přizpůsobila novým trendům v zemědělství?

Vznikla řada nových oborů, jim odpovídá i výuka. Namátkově mohu uvést odpadové hospodářství, opravárenství nejen zemědělské, ale i doprovodné techniky, krajinné inženýrství a ekologii. Vedle tradičních zemědělských oborů stojí přidružené a na ně reaguje výuka. Totéž platí pro klasické lesnické vzdělání a k němu doprovodné obory, jako je třeba dřevařství. Velkých změn doznala i ekonomika a vše, co s ní souvisí z hlediska podnikání.

* Uznávají se studentům zkoušky, které by případně absolvovali v zahraničí?

Jsme včleněni do mezinárodního kreditního systému, můžeme studentům uznávat zkoušky, které udělali venku, recipročně k nám přijíždějí studenti z Evropské unie a mohou pokračovat ve výuce v Praze na České zemědělské univerzitě. Vysíláme studenty i na zahraniční stáže, spolupracujeme s univerzitami po celém světě.

* Je zájem o studium na České zemědělské univerzitě v Praze?

Počet přihlášených studentů i letos mnohonásobně převýšil možnosti přijetí na pětileté studium jednotlivých fakult univerzity.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info