Jak je to s veterinární legislativou doopravdy?

Jednání s úředníky z Bruselu nebývají jednoduchá. Na jedné straně je jasné, že naše republika nemá jinou možnost než vstoupit do EU, pokud nechce zůstat na pospas nejrůznějším tlakům ze severu, východu, jihu či odkud. Na druhou stranu však lze jen těžko akceptovat připomínky z EU typu: „otevřete hranice našemu zboží, je-li dobré pro naše spotřebitele, musí být dobré i pro vás“. Takto hovořil v Čechách nedávno Franz Fischler, nyní totéž požaduje Jean Duby z bruselské agentury TAIEX, který dlí v těchto dnech v Praze na kontrole implementace evropské legislativy do naší veterinární legislativy.

Tyto požadavky však zaznívají až jako druhé za připomínkami k tomu, že máme nedostatečně začleněné a přijaté některé směrnice EU. Náš právní systém je však jiný a není možné okamžitě přijímat všechna rozhodnutí EU jako zákonné normy. Právě z důvodů této odlišnosti se připravuje novela veterinárního zákona (č. 166/1999), do které by měla být zapracována určitá zmocnění k obdobným úkonům. To znamená pravomoci rozhodovat pružněji a rychleji, než tomu bylo doposud.

Každopádně je třeba si uvědomit, a zemědělci a vývozci surovin, tj. i potravin živočišného původu to dobře vědí, že za všemi zákony a směrnicemi je obchod a možnost exportovat do nových odbytišť. Proto také naše republika odpovídajícím způsobem okamžitě reagovala na označení naší země jako pravděpodobně z hlediska výskytu BSE rizikové. Řídící vědecký výbor Evropské komise zařadil ČR ve škále rizikovosti na předposlední 3. místo mezi země s malým nebo pravděpodobným výskytem BSE. To sice nezní tak špatně, až na to, že sem patří též Švýcarsko s více než 360 pozitivními případy BSE. Okamžitě proto reagovala Státní veterinární správa, Ministerstvo zemědělství i vláda při návštěvě Romana Prodiho v Praze. Josef Holejšovský, šéf Státní veterinární správy ČR byl o tomto problematickém zařazení jednat 10. dubna v Bruselu s generálním ředitelem GŘ Zdraví a ochrana spotřebitele Evropské komise, panem Robertem Colemanem. Výsledek našeho nesouhlasu v Evropské komisi je stručně ten, že se Komise do jisté míry distancuje od názoru Řídícího vědeckého výboru, že to je názor jeho, nikoli oficiální názor její s tím, že Evropská komise bude celý problém BSE a rizika jednotlivých kandidátských zemí posuzovat „oficiálně“ na podzim, a to spíše podle hledisek daných Mezinárodním kodexem zdraví zvířat, který vydává OIE (Mezinárodní úřad pro nákazy). V té době bude totiž Evropská komise připravovat nařízení Evropského parlamentu ve vztahu ke třetím zemím z hlediska toho, jak odstraňují specifický rizikový materiál z potravinového a krmivového řetězce, což je povinnost, která platí i pro země zařazené do druhé rizikové skupiny.

Připomínky EU je samozřejmě třeba brát vážně, ale je také nutné z nich vyvodit patřičné důsledky. Například ten, že považuje-li EU naši zemi za potenciálně nebezpečnou, pak orgány našeho veterinárního dozoru považují celou jedenáctku evropských zemí, kde se BSE vyskytla, za reálně nebezpečné z hlediska možných dovozů. O slintavce a kulhavce ani nemluvě. Jedním ze závažných argumentů, které Josef Holejšovský v Bruselu vznesl je, že Řídící vědecký výbor zpochybnil nejen dozorovou činnost naší Státní veterinární správy, ale i hodnověrnost certifikace veterinárních správ některých členských zemí EU, když nevzal v úvahu například certifikovanou skutečnost, že se v chovech původu, odkud jsme dováželi dobytek až dosud BSE nevyskytla. Tuto myšlenku označil ústřední ředitel SVS ČR za velmi nebezpečnou, zejména v době, kdy máme věřit certifikaci veterinárních autorit členských zemí Unie, že zboží ze zemí, v nichž se SLAK nevyskytla opravdu nepochází ze zemí, kde se vyskytuje.

V dnešní době lze říci, že před veřejností neobstojí výčitky úředníků z Bruselu k formulacím nějakých paragrafů ve srovnání se skutečností, že země EU mají ve svých chovech vážné zdravotní problémy a naše republika se svou, z jejich pohledu nedokonalou legislativou, je naštěstí dosud nemá.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info