Kontaminace a nezávadnost krmiv III. část - mykotoxiny
11.04.2001 | ÚZPI
Mykotoxiny, sekundární metabolity hub, jsou středem zájmu odborníků po celém světě. Podle odhadu FAO je 25 % světových zásob obilovin kontaminováno mykotoxiny.
Mykotoxiny se vyskytují v zemědělských výrobcích obvykle ve stopových množstvích, v koncentracích od nanogramu až po mikrogram v gramu produktu.
V oblasti mykotoxinů probíhal v posledních 40 letech intenzívní výzkum. První skupina mykotoxinů - aflatoxiny - byla izolovaná a popsaná v roce 1961. Ochratoxiny jsou další skupinou mykotoxinů, popsanou v roce 1965.
Přítomnost mykotoxinů v plodinách nebo v krmivech závisí na moha faktorech, jako jsou klimatické podmínky, typ plodin, citlivost plodin, typ houby, poškození hmyzem nebo mechanicky, užití fungicidů při sklizni, podmínky skladování a následné manipulace.
Mykotoxiny jsou produkovány houbami v rostlinách ještě na poli ('polní toxiny' - fusariové toxiny) nebo při skladování ('skladové toxiny' - aflatoxiny, ochratoxiny), případně v obou fázích.
Odborníci dělí mykotoxiny podle relativní významnosti na:
1. Aflatoxiny (hepatotoxin)
2. Ochratoxiny (nephrotoxin)
3. Trichothecenes (dermatotoxin)
4. Zearalenon (estrogen)
5. Deoxinivalenol (dermatotoxin).
Aflatoxiny
Aflatoxiny tvoří skupinu mimořádně toxických látek produkovaných hlavně houbami Aspergillus flavus a A. parasiticus. Tyto houby se nacházejí po celém světě ve vzduchu, v půdě a zamořují jak živé tak mrtvé rostliny a zvířata. Výskyt aflatoxinů v potravinách a krmivech je vysoký v tropických a subtropických oblastech, kde je horké a vlhké podnebí optimální pro růst hub.
K plodinám, které jsou nejcitlivější vůči zamoření plísněmi produkujícími aflatoxin patří hrách, bavlník, kukuřice a rýže. Aflatoxiny jsou značně rozšířeny a způsobují v živočišné výrobě velké ekonomické ztráty.
Maximální povolená koncentrace aflatoxinů v krmivech a potravinách je stanovena přísnými nařízeními. Např. v USA platí pro kukuřici maximální hladina 20 mikro g/kg při aplikaci do potravin a krmiv pro dojnice, 100 mikro g/kg u krmiv pro drůbež, 200 mikro g/kg u krmiv pro výkrm prasat a 300 mikro g/kg u krmiv pro výkrm skotu. V EU je od ledna 1999 obecně platná maximální hladina aflatoxinů v zemědělských produktech 4 mikro g/kg a u aflatoxinu B1 2 mikro g/kg.
Další články v kategorii
- Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů (29.04.2024)
- Souhrn událostí uplynulých dní – 26. – 28.4. 2024 (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- OIV: Světová spotřeba vína loni klesla o 2,6 procenta, byla nejníže od roku 1996 (27.04.2024)