Kontaminace a nezávadnost krmiv III. část - mykotoxiny

Mykotoxiny, sekundární metabolity hub, jsou středem zájmu odborníků po celém světě. Podle odhadu FAO je 25 % světových zásob obilovin kontaminováno mykotoxiny.

Mykotoxiny se vyskytují v zemědělských výrobcích obvykle ve stopových množstvích, v koncentracích od nanogramu až po mikrogram v gramu produktu.

V oblasti mykotoxinů probíhal v posledních 40 letech intenzívní výzkum. První skupina mykotoxinů - aflatoxiny - byla izolovaná a popsaná v roce 1961. Ochratoxiny jsou další skupinou mykotoxinů, popsanou v roce 1965.

Přítomnost mykotoxinů v plodinách nebo v krmivech závisí na moha faktorech, jako jsou klimatické podmínky, typ plodin, citlivost plodin, typ houby, poškození hmyzem nebo mechanicky, užití fungicidů při sklizni, podmínky skladování a následné manipulace.

Mykotoxiny jsou produkovány houbami v rostlinách ještě na poli ('polní toxiny' - fusariové toxiny) nebo při skladování ('skladové toxiny' - aflatoxiny, ochratoxiny), případně v obou fázích.

Odborníci dělí mykotoxiny podle relativní významnosti na:

1. Aflatoxiny (hepatotoxin)

2. Ochratoxiny (nephrotoxin)

3. Trichothecenes (dermatotoxin)

4. Zearalenon (estrogen)

5. Deoxinivalenol (dermatotoxin).

Aflatoxiny

Aflatoxiny tvoří skupinu mimořádně toxických látek produkovaných hlavně houbami Aspergillus flavus a A. parasiticus. Tyto houby se nacházejí po celém světě ve vzduchu, v půdě a zamořují jak živé tak mrtvé rostliny a zvířata. Výskyt aflatoxinů v potravinách a krmivech je vysoký v tropických a subtropických oblastech, kde je horké a vlhké podnebí optimální pro růst hub.

K plodinám, které jsou nejcitlivější vůči zamoření plísněmi produkujícími aflatoxin patří hrách, bavlník, kukuřice a rýže. Aflatoxiny jsou značně rozšířeny a způsobují v živočišné výrobě velké ekonomické ztráty.

Maximální povolená koncentrace aflatoxinů v krmivech a potravinách je stanovena přísnými nařízeními. Např. v USA platí pro kukuřici maximální hladina 20 mikro g/kg při aplikaci do potravin a krmiv pro dojnice, 100 mikro g/kg u krmiv pro drůbež, 200 mikro g/kg u krmiv pro výkrm prasat a 300 mikro g/kg u krmiv pro výkrm skotu. V EU je od ledna 1999 obecně platná maximální hladina aflatoxinů v zemědělských produktech 4 mikro g/kg a u aflatoxinu B1 2 mikro g/kg.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info