Potravináři chtějí změnit dotační tituly

Dotační tituly v rámci programů Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) zaměřené na zpracovatele je třeba přepracovat. V rozhovoru pro Agris to dnes uvedl ředitel Potravinářské komory ČR (PK) Miroslav Koberna s tím, že v současné době jsou uvedené programy pro potravináře "prakticky nečerpatelné".

Nová podoba dotačních programů by přitom měla být podle Koberny provázána s analýzou potřeb podpory konkurenceschopnosti tuzemského potravinářského průmyslu, kterou má do konce dubna na žádost parlamentu zpracovat Ministerstvo zemědělství ČR (MZe). "Parlament se konečně probudil," konstatoval v této souvislosti Koberna. Zpracovatelé navíc podle jeho slov vítají restrukturalizaci na MZe, která platí od počátku letošního dubna a která personálně posiluje odbor náměstka ministra pro potravinářství.

Podpora zpracovatelů byla do podpory PGRLF zařazena teprve letos, veškeré předchozí podpory prostřednictvím tohoto fondu směřovaly do té doby na prvovýrobce. Těm fond dotuje úroky z úvěrů na vyjmenované účely, případně za zemědělce za jejich úvěry ručí. Základní sazba dotace úvěrů je sedm procent, prvovýrobci však mohou při některých programech využít souběhu několika programů, takže dotace úroků může přesáhnout i deset procent.

Z resortního rozpočtu měl podle původních představ dostat PGRLF dvě miliardy korun, z toho zhruba 300 milionů mělo směřovat na zpracovatele - potravináře. Dotace pro PGRLF však nakonec činí něco málo přes 1,5 miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info