Kontaminace a nezávadnost krmiv I. část

V posledních letech se při transformaci krmiv na potraviny stále více zdůrazňuje jejich kvalita a nezávadnost. Mikrobiální kontaminace krmiv, především obsah škodlivých bakterií a plísní, je jedním z faktorů ovlivňujících ekonomiku živočišné výroby.

I. Kvalita krmiv

Při hodnocení kvality krmiv se sleduje:

- nezávadnost z hlediska zdraví zvířat

- vliv na populaci mikroorganizmů ve střevu zvířat

- obsah salmonel

- vliv na složení výkalů a zatížení životního prostředí, na kontaminaci zvířat a živočišných produktů.

Příznivý vliv krmiv na zdravotní stav zvířat závisí na podílu určitých složek, které mohou mít specifický účinek. Jedná se např. o:

- "kyselé přídavky", podporující růst střevních bakterií, které fermentují glycidy krmiva na energeticky bohaté organické kyseliny (mléčnou, propionovou, octovou), snižující pH ve střevu a vytvářející prostředí nevhodné pro salmonely a další enteropatogeny

- přídavek metionínu, který je významný pro činnost imunitního systému drůbeže

- přídavek kyseliny linoleové, která má protikarcinogenní účinek a snižuje riziko vzniku arteriosklerózy

- probiotika, blokování salmonel ve střevu pomocí CE-kultur a prebiotika, která příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info