Z obchodů zmizí méně kvalitní hovězí

Ještě v letošním roce by měla vstoupit v platnost novela vyhlášky č. 327 týkající se masa a masných výrobků, podle které nebude možné v obchodech prodávat hovězí maso ze zvířat starších 30 měsíců. Agris o tom dnes informoval prezident Sdružení řezníků a uzenářů ČR (SŘU) Ladislav Steinhauser.

Na novém znění vyhlášky se podle jeho údajů "intenzivně pracuje" na ministerstvu zemědělství za spolupráce SŘU. Podstatné přitom podle Steinhausera je, že se na potřebě dodávat do obchodních sítí pouze hovězí maso nejvyšší kvality shodlo všech patnáct rozhodujících tuzemských masokombinátů. "Věřím, že v polovině letošního roku by již mohla vyhláška platit, v nejhorším případě od počátku září," konstatoval Steinhauser.

Řezníci přitom podle jeho údajů maso ze zvířat starších 30 měsíců prakticky nedodávají do obchodů již nyní. Novelizovaná vyhláška ale pro to poskytne legislativní podporu, v současné době je prodej masa těchto parametrů do obchodů zejména záležitostí morálky a serióznosti zpracovatelů. Vůli nezatajovat před veřejností žádné informace demonstrují masokombináty od počátku letošního dubna také tím, že na internetu zveřejňují denní nákupní ceny masa pro zpracování. Tyto údaje jsou součástí internetové stránky Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky.

Kromě vhodnějších gastronomických vlastností je hovězí maso ze skotu mladšího 30 měsíců podstatně méně rizikové ohledně BSE. Podle Steinhausera bylo ze 186 000 kusů skotu pozitivních na vyšetření BSE v Anglii 97 procent zvířat starších 30 měsíců.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info