Bukovecké papírny jsou na prodej

Podnik disponuje jedním z nejmodernějších strojů v oboru

Jitka Šrámková

Známé české papírenské podniky, ale i zájemci z Dánska, Německa či USA se nyní zajímají o koupi Bukoveckých papíren v Plzni, kapacitně největšího papírenského podniku v západních Čechách. HN to potvrdil zdroj z vedení firmy, který si nepřál být jmenován, bližší podrobnosti o zájemcích ani ceně však nechtěl uvést. Společnost je na prodej od počátku letošního roku. Majitel Bukoveckých papíren, akciová společnost Alfa Papír Ostrava, která patří do skupiny podnikatele Jaroslava Dostála, nyní vyhodnocuje nabídky. Přednost by měl dostat zájemce, který podnik koupí vcelku.

Bukovecký podnik je nechvalně proslulý tím, že se již dvakrát dostal do konkursu. Poprvé v roce 1994. Tehdy movitý a nemovitý majetek z konkursní podstaty koupil Dostál, majitel ICEC Holding. Ten založil firmu ICEC Bukovec, která si papírnu pronajala. Firma ICEC Bukovec ale v roce 1998 zkrachovala. Podle konkursního správce Oldřicha Krejbicha papírna doplatila na způsob privatizace, kdy se Bukovec osamostatnil, byl přeinvestován a nebyl schopen splácet 800miliónový dluh. Česká spořitelna, které podnik dlužil půl miliardy, tehdy podala návrh na konkurs.

Dostálova skupina, která dostala papírnu do konkursu, zde ukončila výrobu v roce 1998 a dluží věřitelům desítky miliónů korun. Prodejem papírny se ale nepokryjí nároky věřitelů, kterým ICEC Bukovec dluží.

Dostál se k případu pro zaneprázdněnost nevyjádřil.

Podle Miloše Lešikara ze Svazu papíru a celulózy by bylo dobré, kdyby firmu koupil silný partner, který by do ní investoval.

Bukovecké papírny disponují jedním z nejmodernějších papírenských strojů v oboru na výrobu tapetovacího a natíraného papíru. Technologii firma koupila za přibližně půl miliardy korun začátkem 90. let.

Technologie je podle něj kvalitní, ale aby výroba měla zajímavou rentabilitu, měl by se koupit ještě alespoň jeden stroj s podobnou výrobní kapacitou. Ta je 25 tun papíru o gramáži 50 gramů na čtvereční metr a 80 tun kartónového papíru za den. Navíc bude třeba vložit prostředky do repasí, protože výroba byla v Bukovci ukončena před více dvěma lety.

Podle odborníků šance podnik prodat existují, protože na trhu papíru panuje konjunktura na rozdíl od doby, kdy Bukovec vyráběl pod křídly ICEC Bukovec. Tehdy se kilogram celulózy prodával za 17 korun, nyní je to kolem 30 korun za kilogram.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info