Aktuálně o české potravinové legislativě. Část V.

Novely komoditních potravinových vyhlášek (pokračování části IV).

Vyhláška č. 92/2000 Sb. novelizující vyhlášku č. 332/1997 Sb. pro čerstvé ovoce, čerstvou zeleninu, brambory a houby

Oddíl 1 - ČERSTVÉ OVOCE A ČERSTVÁ ZELENINA: Jen nepatrné úpravy, odkaz na normy.

Oddíl 2 - ZPRACOVANÉ OVOCE: Do definice "ovocné pomazánky" se doplňuje i citrusová marmeláda; mezi použitelné složky se doplňují náhradní sladidla. Nově jsou definovány jednotlivé druhy ovocných pomazánek, ovocný protlak, kaštanové pyré, ovoce, kaštan, zázvor, citrusová kůra, ovocná drť, ovocná dřeň, šťáva, vodní extrakt ovoce, škůdci. Při označování se navíc musí uvádět množství ovoce a množství cukru (v g/100 g) a příp. přibarvení šťávou z červené řepy. Doplňují se požadavky na označování a technologické požadavky.

Oddíl 3 - ZPRACOVANÁ ZELENINA: K zpracovávané zelenině se přiřazují i olivy, doplňuje se definice zeleninového protlaku.

Oddíl - SUCHÉ SKOŘÁPKOVÉ PLODY: Doplňují se dovážené druhy, upravují se a doplňují definice. Ke změnám dochází v řadě příloh.

Vyhláška č. 93/2000 Sb. novelizující vyhlášku č. 333/1997 Sb. pro mlýnské výrobky, těstoviny, pekařské a cukrářské výrobky

Oddíl 1- MLÝNSKÉ OBILNÉ VÝROBKY: Zásadní změny jsou jen v přílohách.

Oddíl 2 - TĚSTOVINY: Zjednodušují se definice těstovin, vaječných těstovin a bezvaječných těstovin.

Oddíl 3 - PEKAŘSKÉ VÝROBKY: Mění se definice trvanlivého pečiva (včetně limitního obsahu vody).

Oddíl 4 - CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY: Mění se definice cukrářských výrobků (nemusí být tepelně upraveny),

zjednodušuje se definice šlehačkové náplně. K řadě změn dochází v přílohách 1, 2, 6, 8, 10 a 13.

Vyhláška č. 94/2000 Sb. novelizující vyhlášku č. 334/1997 Sb. pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky

Oddíl 1 - PŘÍRODNÍ SLADIDLA: Doplňuje se teplota skladování pro cukr moučka (do 30 oC), nově se určují hmotnosti při uvádění cukru na trh (dle pravidel EU).

Oddíl 2 - MED: Doplňují se definice medu a medu medovicového, doplňuje se označování země původu u dováženého medu a odkaz na limity hmotnostních odchylek.

Oddíl 3 - NEČOKOLÁDOVÉ CUKROVINKY: Doplňuje se možnost použití náhradního sladidla. Termín "sójové a arašídové cukrovinky" se nahrazuje termínem "nečokoládové pochoutky".

Oddíl 4 - KAKAOVÝ PRÁŠEK A SMĚSI KAKAA S CUKREM: Mění se definice termínu kakaový tuk, vkládá se definice termínů kakaové máslo, kakaový prach, kakaové výlisky a kakaové výlisky se sníženým obsahem tuku.

Oddíl 5 - ČOKOLÁDA A ČOKOLÁDOVÉ CUKROVINKY: Doplňuje se možnost použít náhradní sladidla, kakaové máslo, prach, výlisky. Ruší se definice čokoládového nápoje se doplňuje se definice polevy. Stanovuje se limitní teplota pro uvádění do oběhu (25 oC).

K řadě změn dochází ve všech přílohách.

Vyhláška č. 418/2000 Sb. novelizující vyhlášku č. 329/1997 Sb. pro škrob a výrobky ze škrobu

Oddíl 1 - ŠKROB A VÝROBKY ZE ŠKROBU: Doplňují se přípustné záporné hmotnostní odchylky balení. Ruší se požadavky na reakci s jodem a na rozpustnost u škrobů.

Oddíl 2 - LUŠTĚNINY: Upřesňuje se definice luštěninové mouky. V sójových výrobcích se ruší požadavek na max. obsah jedlé soli, mění se hodnoty u některých ukazatelů, doplňují se požadavky na sójový nápoj v prášku.

Oddíl 3 - OLEJNATÁ SEMENA: U všech olejnatých semen se musí označovat loupaná/ neloupaná.

Vyhláška č. 419/2000 Sb. novelizující vyhlášku č. 331/1997 Sb. pro koření, sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla a hořčici

Oddíl 3 - DEHYDRATOVANÉ VÝROBKY A OCHUCOVADLA: Doplňuje se definice termínu ochucovadlo.

Doplňují se požadavky na označování studené omáčky a ruší se požadavek na jejich skladování.

Oddíl 4 - HOŘČICE: Doplňuje se požadavek na uvedení podmínek skladování číselnými hodnotami. Jednotně stanovená přípustná hmotnostní odchylka se nahrazuje několika hodnotami podle hmotnosti balení. Ruší se zvláštní podmínky pro uvádění hořčice do oběhu.

K řadě změn dochází v přílohách.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info