Spotřebitelé se mohou připravit na další zdražování pečiva a mas

Spotřebitelé se mohou připravit na další zdražování pečiva a masa

Po mnoha týdnech klidu přinesl začátek dubna zdražení základních potravin. Cena nevzrostla pouze u jedné nebo dvou komodit, ale u celé řady potravin.

Nejvíce si lidé proti minulému týdnu museli připlatit za chléb a pečivo. Zvýšení cen ale asi není konečné - další zdražování v dubnu potvrdil už dříve Martin Turínek, předseda představenstva společnosti Odkolek, která je jedním z největších domácích producentů. Ostatní významní producenti pečiva tento krok z důvodu zvýšení ceny potravinářského obilí potvrdili. Kilogramový bochník chleba tak bylo možné tento týden koupit v průměru za 14,83 Kč - ovšem třeba na Brněnsku je proti průměru o více než o 80 haléřů dražší.

Také ceny masa pravděpodobně nastoupily svou tradiční jarní cestu vzhůru - i přes nedůvěru, kterou chovají spotřebitelé k hovězímu (a částečně i vepřovému) masu kvůli šířícím se chorobám těchto hospodářských zvířat.

Pravděpodobný růst cen masa v obchodech odvozují experti z faktu, že znovu zdražoval i jatečný dobytek, a to jak u výrobců, tak u zpracovatelů. Konkurence ze zahraničí, která by ceny stlačovala, zatím nehrozí. Od začátku letošního roku se kvůli zákazu importů do republiky nedovezly ani 4 tuny hovězího masa. Vyvezeno bylo naopak kolem 900 tun hovězího masa, které směřovalo hlavně do Rumunska a Bulharska, v menší míře i do Estonska. Snižující se spotřeba ale nemá příčinu pouze v posledních problémech producentů masa s onemocněním zvířat. Na vině je i změna jídelníčku českých domácností. Dlouhodobě klesají nákupy hovězího masa, stejně jako například poklesla spotřeba másla. Například nákup masa a masných výrobků na osobu ročně poklesl od roku 1990 do roku 1999 o 6,7 kg v domácnostech zaměstnanců a o 10,6 kg v domácnostech důchodců. Češi podle posledních srovnání spotřebují necelých 50 kg masa ročně. Z toho dominantní postavení patří vepřovému. V domácnostech pracujících se podle údajů z roku 1999 zpracovalo ročně kolem 3 kg hovězího na osobu, důchodci měli spotřebu vyšší (5,6 kg na osobu). Domácnosti pracujících mají ale více členů a podle statistiků tak mohou být hospodárnější.

Růst cen masa a masných výrobků u nás má však svá omezení. Tuzemští producenti se například chystali vyvážet do Ruska, kam producenti masa ze zemí EU dosud umísťovali své přebytky. Nadvýroba masa v Evropské unii se sice výrazně ztenčila po "řádění" chorob hospodářských zvířat v Evropě. Možný vývoz na východ ale tuzemským producentům v podstatě zhatilo rozhodnutí Evropské komise zařadit ČR mezi země s vysokou pravděpodobností výskytu nemoci šílených krav. S nálepkou země s BSE se těžko vyváží.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info