Stanovisko Rady ÚKOZ k opatřením v souvislosti SLAK

Stanovisko Rady ÚKOZ k opatřením v souvislosti s nákazou slintavky a kulhavky

Rada Ústřední komise pro ochranu zvířat, jako orgán ochrany zvířat, se rozhodla v souladu se zněním zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, v platném znění, s ohledem na současnou situaci v možnosti zavlečení slintavky a kulhavky zaujmout následující stanovisko:

Z pohledu ochrany zvířat, zejména zabránění jejich týrání a zbytečného utrácení, je nutno využít všech možností k zamezení zavlečení a rozšíření uvedené nakažlivé nemoci. Z hlediska ochrany zvířat nelze považovat za etické utrácení zdravých jedinců jako prevence k zabránění šíření onemocnění. Doporučujeme proto, aby bylo přistoupeno k cílené vakcinaci na základě předem schválených odborně zdůvodněných pravidel. Vycházíme především z obdobného způsoby ochrany, který byl v naší republice prakticky prováděn řadu let.

Cílenou vakcinací je možné chránit před zbytečným utrpením všechna živá zvířata, neutrácet z preventivních důvodů nejen hospodářská zvířata, ale i jedince chované v zoologických zahradách, jejichž ztráta je z hlediska ochrany přírody často zcela nenahraditelná a ekonomicky nevyčíslitelná. Zároveň budou chráněna volně žijící zvířata jak před nákazou, tak před možnou likvidaci z preventivních důvodů, jako v zahraničí např. střílením tažných i netažných ptáků coby možných šiřitelů nákazy.

Dalším aspektem pro provádění vakcinace je ochrana zvířat v zájmových chovech, tedy především psů a koček, která jsou v ohniscích rovněž utrácena jako vektoři nákazy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info