Výzva k regulaci populace medvědů hnědých v zajetí

Ústřední komise pro ochranu zvířat vyzývá všechny chovatele medvědů hnědých (Ursus arctos), aby zabránili porodům mláďat; medvědy proto drželi buď odděleně podle pohlaví, nebo je sterilizovali. Jen tak lze zabránit tomu, aby se tyto šelmy dostávaly do rukou neodborníků (např. bohatých podnikatelů), ale i do různých zvěřinců, cirkusů a jiných nevyhovujících podmínek, případně byly utráceny. Obracíme se na zřizovatele a ředitele zoologických zahrad, kteří by zvláště měli dbát na to, aby množili přednostně takové druhy, pro něž mohou zajistit odpovídající podmínky v dalších obdobných chovatelských zařízeních. Především pak apelujeme na milovníky zvířat z řad ochranářských organizací a organizací bránících zájmy zvířat, ale i na představitele měst a obcí, aby odchovy mláďat nepodporovali a aby ani nezřizovali zařízení, která by chov umožňovala.

Medvědi hnědí jsou původním evropským druhem, proto jsou schopni přežívat i v relativně nekvalitním zařízení, protože jim neubližuje středoevropské klima. Zároveň jsou všežraví, a proto poměrně nenároční na potravu. Není pak neobvyklé, že v zajetí žijí i 30 let, a právě proto nelze odchovaná mláďata umístit, neboť kapacity stávajících zařízení, z nichž řadu je nutno přestavět, jsou již dnes naplněny.

Obdobně doporučujeme uvážlivě přistupovat ke zřizování zařízení a regulovat chov i ostatních velkých šelem.

Žádáme všechny čtenáře této výzvy - nechovatele, kterým je znám nějaký chov medvědů, případně jiných velkých šelem, aby chovatele s obsahem výzvy seznámili.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info