Rozdíl mezi cenami zemědělských výrobků a potravin v Maďarsku a EU

Ceny nezpracovaných zemědělských produktů v Maďarsku jsou nyní asi o 25-40 % nižší než průměrné ceny v EU. Mezi cenami maďarských a EU výrobců obilovin, cukrovky a některých zahradnických produktů se diference pohybují od 35 % do 50 %, u jatečného skotu, mléka a brambor od 23 do 29 %. Předpokládá se, že ceny se budou v předvstupním období postupně zvyšovat takovým tempem, že ještě před vstupem Maďarska do Unie by se rozdíly mohly podstatně zúžit, zejména v důsledku uplatnění režimu společného trhu v odvětví obilovin, cukrovky a jatečného skotu. Znamenalo by to, že po připojení se očekává další podstatné zvýšení cen mouky, cukru a hovězího masa. Rozdíly mezi maloobchodními cenami potravin v Maďarsku a EU jsou ještě vyšší, než je tomu u zemědělských produktů, i když ceny na maďarském spotřebním trhu rostly mnohem prudším tempem (vypočteno z EUR) než v západní Evropě. Hovězí maso, vepřové maso, cukr, ovoce a zelenina jsou v Maďarsku podstatně levnější (o 40-60 %) než v EU. Západoevropské úrovni se nejvíce přibližují ceny sýrů, margarinu a drůbežího masa (jsou nižší o 20-30 %).

Pokud by se měly cenové rozdíly v agrárním sektoru mezi Maďarskem a EU vyrovnat nebo alespoň podstatně zmírnit, znamenalo by to, že ceny v Maďarsku se musí v nejbližších letech zvyšovat výrazně rychlejším tempem než v EU. Cenový vývoj v minulém roce naznačuje, že tento trend se začíná prosazovat. Za rok 2000 se průměrné ceny placené zemědělským výrobcům v Maďarsku ve srovnání s rokem 1999 zvýšily o 22,5 %. Ceny polních plodin šly nahoru o 30,8 %, ceny živočišných produktů vzrostly o 12,3 %. Za stejnou dobu se spotřebitelské ceny potravin zvýšily pouze o 9,2 %. Všeobecná míra inflace v Maďarsku činila 9,8 %.

AgraFood E. Eur., 2001, č. 222, s. 16-17 (Jav)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info