Babické Hamé koupilo Pastýřku

Již sedmou tuzemskou akvizici od roku 1995 završila a. s. Hamé Babice v závěru letošního ledna nákupem svého.konkurenta, pražské s. r. o. Pastýřka. Největší tuzemský konzervárenský podnik tak pokračuje v razantním nástupu na trh s chlazenými paštikami. »Reflektujeme podmínky na trhu. Jestliže se ukáže investiční příležitost, jsme schopni velmi rychle zareagovat,« vysvětlil HN bez bližších podrobností smysl akvizice generální ředitel a předseda představenstva Hamé Leoš Novotný. Podle něj je trh s chlazenými paštikami sice zatím relativně malý, ale do budoucna perspektivní.

Společnost krátce po nákupu Pastýřky provedla ve firmě razantní ekonomické změny. Výrobu beze zbytku převedla na Moravu a podnik, který zaměstnával na 110 lidí a ročně generoval tržby ve výši 150 miliónů korun, uzavřela. »Museli jsme tak vyřešit rentabilitu pražské výroby, která byla nevyhovující,« upozornil Novotný. Přesun výroby z Prahy podle něj navíc souvisí s dalšími strategickými záměry podniku. Firma Hamé nyní v oblasti chlazených paštik vykazuje rychlý růst prodejů, který se pohybuje ve čtyř- až šestinásobcích. V prvních dvou měsících letošního roku navýšilo Hamé tržby o třináct procent a vykázalo obrat na úrovni 483 miliónů korun.

Nárůst prodeje a výroby si rovněž vyžádal zvýšení počtu výrobních zaměstnanců. Hamé přijalo na 60 pracovníků k posílení produkce v oblasti masových výrobků. Za celý loňský rok zaznamenalo Hamé šestiprocentní růst tržeb na 3,134 miliardy korun. Export pak mimo slovenský trh vzrostl na 240,2 miliónu korun z tržeb. V letošním roce se očekává obrat ve výši 3,3 miliardy korun. »Hamé má v ČR dominantní postavení ve všech svých výrobních komoditách. Proto již nyní dobýváme každé procento trhu velmi obtížně,« uvedl Novotný.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info