Prodej Masokombinátu Klatovy je odblokován

Zkrachovalý Masokombinát Klatovy, a. s. (MK), kapacitně největší zpracovatel masa v západních Čechách, může být konečně prodán. Vrchní soud v Praze totiž v uplynulých dnech potvrdil konkurs vyhlášený 16. listopadu loňského roku, který byl zpochybněn žalobou bývalého vlastníka podniku na neopodstatněnost konkursu. Nyní může být tedy po několikaměsíčním prodlení zvolen věřitelský výbor, který jediný může rozhodnout o způsobu prodeje podniku.

Schůzi věřitelů, kterým MK dluží kolem 200 miliónů Kč, svolal Krajský obchodní soud v Plzni na 25. dubna. Svolání věřitelů blokovala zmíněná žaloba bývalých vlastníků MK, společnosti Maso Planá, a. s., kterou ovládá firma AGF Trading ze skupiny Agrofert. Ta Maso Planá koupila těsně předtím, než byl konkurs na MK prohlášen, a již deklarovala zájem MK koupit.

MK byl před více než rokem ještě součástí skupiny Satrapa podnikatele Františka Chvalovského, pod jejímiž křídly došlo k výraznému zadlužení podniku. Firma je pro potenciální kupce zajímavá tím, že má exportní licenci do zemí EU a od začátku roku trvale zvyšuje výrobu. Předminulý týden MK zahájil státem dotovaný export hovězího masa do zemí EU. Vývoz se na obratu firmy podílí 10 až 15 procenty.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info