Evropští zástupci myslivců sněmovali

Na podzim minulého roku se na svém generálním shromáždění sešli zástupci FACE ze všech evropských mysliveckých svazů, aby se zabývali naléhavými úkoly na období do roku 2003. Především změnili název FACE, dosud oficiálně překládaný jako Výbor mysliveckých ochranných svazů Evropské unie na nový název Výbor pro myslivost a ochranu zvěře v Evropské unii. Tím chtějí zviditelnit význam ochrany zvěře.

Pro období 2001 až 2003 bylo zvoleno také nové předsednictvo. Novým předsedou se stal Manuel Andrade Cristobal ze Španělska. Ten má sedm místopředsedů. Po přijetí dalších čtyř členských států má FACE v současné době 28 členů: kromě 15 členských států EU jsou to Bulharsko, Česká republika, Estonsko, Chorvatsko, Kypr, Litva, Maďarsko, Malta, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Švýcarsko. Ty zastupují více než 7 milionů evropských myslivců.

Nový předseda zdůraznil nutnost vzájemné podpory při plném respektování historicky vzniklých a místně zakotvených způsobů lovu v jednotlivých zemích a důležitost jasných zákonů o zbraních s možností volného cestování myslivců a sportovních střelců. Vedle těchto hlavních bodů označil Andrade, že “Natura 2000 se nemůže stát žádnou svátostí, která se nesmí využívat”, což se týká především tažného ptactva. V budoucnu se bude FACE usilovněji bránit ovlivňování zájmovými skupinami i evropského parlamentu. Heslem nově zvoleného předsedy se stalo “Nalézat pospolitost, avšak zachovávat rozdíly.”

Koncem minulého roku se FACE zabývala zprávou evropské komise o zákonech o zbraních, hygienou zvěřiny a nejvýznamnějším problémem, tažným ptactvem. Aby se dosáhlo větší informovanosti v jednotlivých členských státech, má být sestavena elektronická příručka o myslivosti v Evropě, která má zachovat druhy zvěře, způsoby lovu, krajové zvláštnosti, loveckou kynologii, lovecké lístky, dobu lovu a hájení, podmínky dopravy zbraní přes hranice, důležité adresy atd. Příručka má být zpracována anglicky, francouzsky a německy.

Der Anblick, 12/2000, Rš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info