Skandinávie: diskuse o vlcích

Mezi Norskem a Švédskem vznikl pohraniční konflikt ohledně rozšíření vlků a zacházení s nimi.

Vlci se ve Skandinávii dlouhou dobu lovili a jejich počty se až do začátku 80. let 20. století pohybovaly na hranici nuly. V posledních letech však narostly na údajných 80 kusů žijících v deseti smečkách. Radost z toho mají ekologové, vrásky zemědělci. Mnoho norských rolníků má strach o svůj dobytek a někteří vesničané o své děti. Švédské úřady a ekologové zase považují současný početní stav vlků za příliš nízký na to, aby bylo na severu Evropy zajištěno jejich přežití.

Loňské oznámení Norského přírodovědného institutu o tom, že uvažuje povolit odstřel dvou vlčích smeček (17 - 20 vlků), tento střet ještě více vyhrotilo. Přestože nebylo jasné, jaké bude konečné rozhodnutí, poskytla norská vláda peníze na vrtulníky, sněhové skútry a speciálně vyškolené lovce. Úvahy o povolení odstřelu vlků vznikly z důvodu expanze vlků do oblasti Osterdalen vzdálené 150 km od Osla, se kterou se jako s územím, kde budou vlci žít, nepočítalo. Podle norské ministryně životního prostředí je nutno nacházet kompromisy a brát přitom v úvahu nebezpečí, které vlci představují pro chov ovcí a sobů a strach způsobující obyvatelstvu. Loni vyplatil norský Institut pro přírodní zdroje rolníkům finanční odškodnění za 827 domácích zvířat, především ovcí a jehňat, které vlci roztrhali.

Proti úvahám o povolení odstřelu se však ozývají silné protesty ze strany ochránců přírody. Podle zástupců Světového fondu na ochranu přírody (WWF) by povolení odstřelu vedlo k mnoha konfliktům a mezinárodnímu rozruchu. Norský list Dagbladet upozornil, že pokud by Norsko, čelící mezinárodní kritice za lov velryb a tuleňů, schválilo i lov vlků, “bude na ně svět pohlížet jako na zemi napůl šílených vikingů a barbarů”. Švédský ministr ochrany životního prostředí poslal své norské kolegyni dopis, ve kterém vyjádřil “hlubokou nevoli” nad možným rozhodnutím Norska schválit odstřel vlků. Švédsko totiž doufá, že se vlčí populace rozroste na jeho území na 200 kusů a celkově na 500 kusů. Spolupráce mezi oběma státy je podle něho nutností, protože vlčí smečky se pohybují na společných hranicích.

Přes odpor ochránců zvířat a navzdory všem protestům nakonec Norsko povolilo odstřel devíti vlků z jedné smečky. Norská pobočka WWF bezprostředně poté oznámila, že proti tomuto rozhodnutí podá stížnost a zvažuje i další právní a protestní akce. Podle mluvčího Norského přírodovědného institutu jde v případě rozhodnutí povolit odstřel pouze poloviny z původně plánovaných 17 - 20 vlků zcela jasným kompromisem a není důvod, proč by se realizace měla odkládat. Kontroverzní akce začala v sobotu 10. února a potrvá do 6. dubna. Do terénu ve východním Norsku poblíž města Hanestadu vyrazili čtyři lovci - zatím beze zbraní - na sněhových skútrech a na lyžích, aby vlčí smečku vypátrali. Zároveň s nimi se vypravili do lesů také desítky ochránců životního prostředí, kteří proti akci norských úřadů protestují a pokoušejí se jí zabránit. Přestože v oblasti panují mrazy dosahující až 30 stupňů Celsia, mnozí z ochránců jsou odhodláni v lesích i nocovat.

www.ekolist.cz, 23. 1., 6. 2. a 10. 2. 2001, red.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info