O problematice zákona o myslivosti se diskutovalo v Senátu

Dne 14. února t. r. zaplnili jednací sál Senátu Parlamentu ČR zastánci a odpůrci poslaneckého návrhu zákona o myslivosti (č. sněmovního tisku 788). Seminář na téma “Problematika zákona o myslivosti” uspořádal Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR (MZe).

V úvodním odstavci je úmyslně uvedeno číslo, pod kterým je návrh zákona veden ve sněmovních tiscích. Od prvního únorového týdne jsou totiž v Poslanecké sněmovně předložené návrhy dva. Dne 7. 2. předložila skupina poslanců v čele se Ing. Stanislavem Němcem (ODS) další poslanecký návrh zákona o myslivosti (který je přílohou tohoto vydání Světa myslivosti), jemuž bylo přiděleno číslo 836. Při diskusích je tedy nutné dávat pozor, o kterém zákoně je právě řeč. Zorganizovaný seminář se však věnoval pouze otázkám souvisejícím s prvním z návrhů, který byl do Poslanecké sněmovny předložen již koncem loňského roku.

V prvé části semináře vystoupili s hlavními referáty zástupci různých organizací, do jejichž činnosti nebo kompetencí myslivost zasahuje. Protože někteří přednášející se k obsahu diskutovaného návrhu zákona vyjádřili již v únorovém čísle Světa myslivosti a současně proto, že z celého několikahodinového jednání byl pořízen záznam, který bude k dispozici na internetových stránkách Senátu (http://www.senat.cz), přinášíme pouze stručný přehled přednášejících a jejich referátů.

První vystoupil náměstek ministra zemědělství pro zemědělskou výrobu Ing. Lubomír Konšel, který se ve své řeči zabýval obsahem návrhu zákona z pohledu MZe ve vztahu k tezím, které MZe zveřejnilo v loňském roce. Konstatoval, že návrh má z pohledu jeho úřadu řadu zásadních nedostatků, kvůli kterým jej MZe odmítá. Dalším přednášejícím byl Ing. Jaroslav Palas, předseda Zemědělského výboru PSP ČR a současně jeden ze spoluautorů diskutovaného návrhu. Ve svém vystoupení vysvětloval základní principy návrhu a okolností a souvislosti jeho vzniku. Stručně okomentoval oblasti návrhu, které se staly středem kritiky, a uvedl, že kontroverzní pasáže je možné v rámci druhého nebo třetího čtení upravit do konsensu přijatelného pro všechny zainteresované strany. S názory vlastníků lesů na návrh zákona seznámil přítomné Ing. František Kučera, předseda Výkonného výboru sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů, který konstatoval, že z pohledu jeho organizace je návrh nepřijatelný zejména z hlediska zásahů do vlastnických práv. O zásadách mysliveckého zákonodárství hovořil Prof. Ing. Josef Hromas, CSc., předseda Českomoravské myslivecké jednoty. Ten naopak popsal pozitiva diskutovaného návrhu a snažil se objasnit některé střetové oblasti. S kritikou návrhu vystoupil RNDr. Libor Ambrozek, předseda Českého svazu ochránců přírody, který uvedl, že pro jeho organizaci je návrh v mnoha směrech nepřijatelný. Důvody jsou zejména široký výčet zvěře (mezi kterou byly zařazeny i druhy ohrožené a v Evropě přísně chráněné) a porušování práv vlastníků honebních pozemků. Generální ředitel s. p. Lesy České republiky Ing. Jiří Oliva konstatoval, že návrh nerespektuje problematiku lesního hospodářství a myslivosti a upřednostňuje myslivost. Myslivost podle něho není veřejným zájmem tak, jak deklarují zastánci návrhu, ale pouze určitou zájmovou činností. Proto, a rovněž z důvodů uvedených předřečníky, s ním nemůže souhlasit a bude podporovat aktivity MZe, které má svoji verzi návrhu předložit do konce března t. r. Ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR MVDr. Josef Holejšovský se vyjádřil k praktickým požadavkům, které má na zákon o myslivosti jeho organizace. Jde zejména o aktivity související s prevencí nebezpečných nákaz (vzteklina, klasický mor prasat). Dopolední blok přednášek zakončil Ing. Josef Běle, CSc., náměstek ministra životního prostředí. Dle jeho slov MŽP rovněž návrh odmítá z již vyřčených důvodů a přiklání se k širší diskusi, v rámci které by vznikla verze zákona přijatelná pro všechny.

V diskusním bloku vystoupilo dvanáct přítomných zástupců různých organizací (Českomoravská myslivecká jednota, Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů, Asociace profesionálních myslivců, Česká lesnická společnost, Česká ornitologická společnost, Sdružení majitelů a podnikatelů v lesním hospodářství, Lesy České republiky, Řád svatého Huberta, Agentura ochrany přírody a krajiny, Hnutí Duha) s více či méně emotivně laděnými diskusními příspěvky. Lze říci, že převážná většina z nich upozornila na nedostatky návrhu a odmítla jej. Obecně bylo konstatováno, že nejde o negativní postoj k myslivosti jako takové, ale k obsahu diskutovaného návrhu zákona. Řada řečníků rovněž konstatovala, že současná široká mediální kampaň, která je vedena proti myslivosti a myslivcům, je neobjektivní.

Po skončení diskusního bloku následovala tisková konference pro zástupce médií. Zde bylo sděleno, že oba předložené návrhy zákona o myslivosti přijdou na pořad jednání v Poslanecké sněmovně až na přelomu března a dubna, ačkoliv se poslanci měli prvním z nich (č. 788) začít zabývat již na své únorové schůzi. Poslanec Ing. Pavel Hönig (ČSSD) uvedl, že by ve sněmovně měla vzniknout asi patnáctičlenná pracovní skupina, jejímž úkolem bude nalézt kompromisní řešení mezi oběma návrhy. Na tomto postupu se předkladatelé obou návrhů domluvili již před začátkem semináře. Mezi zásadní body jednání budou patřit otázky vztahů mezi vlastníky honebních pozemků a uživateli honiteb, definice pojmu zvěř a výše náhrad za škody, které zvěř způsobuje.

Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info