Před 130 lety se narodil Antonín Dyk

Antonín Dyk se narodil v lesnické rodině v myslivně Harabaska u Kbelan na Stříbrsku dne 5. března 1871 a bylo téměř samozřejmé, že bude pokračovat v rodinné tradici. V roce 1892 absolvoval Vysokou školu zemědělskou ve Vídni a čtvrt století působil postupně na pěti velkostatcích v nejrůznějších funkcích v lesnické praxi. Po vzniku lesnické fakulty v Brně byl jako vynikající odborník povolán nejprve jako docent, od roku 1926 jako profesor ochrany lesů, kam patřila také výuka myslivosti. Později byl děkanem lesnické fakulty a v roce 1936 - 1937 rektorem Vysoké školy zemědělské v Brně.

Jako pro každého lesníka, který prošel rozsáhlou praxí, byla i pro něho myslivost nedílnou součástí lesnického povolání. To také vštěpoval svým žákům, kterým se věnoval až do roku 1939.

V roce 1927 byl prof. Dyk zvolen předsedou Čs. myslivecké jednoty, v letech 1943 až 1946 předsedou její moravské zemské organizace.

V řadě svých článků se zabýval významem myslivosti jako kulturní hodnoty a významně přispěl k organizační jednotě českých myslivců. Z jeho literárních děl je nejvýznamnější “Malá myslivost” (poprvé vydaná v roce 1934), ve které v době, kdy ještě nebyly zavedeny myslivecké zkoušky, uváděl nejdůležitější znalosti o myslivosti. Později se tato jeho kniha stala první oficiální učebnicí. O rok dříve vydal monografii “Bažantnictví”. Zabýval se také hodnocením trofejí a nezapomenutelné jsou jeho “Signály pro lesnici B” (1946), jimiž obohatil mysliveckou hudbu. V rukopisné pozůstalosti zůstala kniha o vývoji palných zbraní a nedokončená velká kniha o myslivosti.

Činnost prof. Dyka pro myslivost byla vysoce oceněna v roce 1937 na pražském zasedání Mezinárodní myslivecké rady (CIC) a čestným členstvím ČSMJ.

Prof. Dyk se svými aktivitami trvale zapsal do historie české myslivosti. Zemřel 29. června 1952 v Brně.

J. Z.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info