Brusel hodlá měřit všem kandidátům stejně

Po Kavanově návštěvě pokračovaly česko-evropské dialogy v sídle EU na úrovni expertů a poslanců

Letošní hodnotící zpráva Evropské komise bude zveřejněna 13. listopadu a sehraje podstatnou roli při třídění "zrna od plev".

Josef Veselý

Evropská komise hodlá svou hodnotící zprávu za letošní rok zveřejnit 13. listopadu. Potvrdil to včera v Bruselu státnímu tajemníkovi Pavlu Teličkovi generální ředitel EK pro rozšíření Eneko Landaburu. Nepotvrdily se tak obavy, že se zkrátí doba na její přípravu o měsíc. Český diplomat se dále dověděl, že se už dnes mohou rozetnout problémy kolem kapitoly o právu společností.

Bezprostředně po úspěšné pondělní návštěvě ministra zahraničí Jana Kavana pokračoval jeho první náměstek Pavel Telička, který je i hlavním vyjednávačem za ČR v Bruselu, v objasňování postojů své země. Večer se vystavil spolu s vyjednávačem EK pro Českou republiku Rutgerem Wisselsem během slyšení před zahraničním výborem Evropského parlamentu náročným dotazům jeho členů. Nejzajímavější části z této výměny názorů přinášíme ve zkratce na jiném místě listu.

Oba diplomaté se dopoledne sešli k pracovní schůzce. Vyzvedli při něm rostoucí nároky na vnitrostátní přípravu členství země v EU. Za klíčové pro rychlou přípravu naší země považují rychlé přijetí kvalitních zákonů ve sféře soudnictví, státní správy a veřejných financí. Pokud jde o soudnictví a státní správu, musí ČR zlepšit schopnost uplatnit v praxi nové zákony kompatibilní s EU.

Telička po schůzce s Wisselsem upozornil v Bruselu novináře, že ke konci roku se na závěr belgického předsednictví očekává "oddělování zrna od plev". Měřítkem bude například i to, kolik kapitol se jednotlivým uchazečům podaří uzavřít, ať již definitivně, nebo předběžně. Nejtěžší z nich, jako je zemědělství, třetí pilíř (spolupráce na úseku justice, vnitra a policie) včetně otázek institucí EU a finančních aspektů zbudou podle Teličky na první pololetí 2002, kdy unii bude předsedat Španělsko. Státní tajemník pak konkrétněji osvětlil cíle ČR pro běžící švédské předsednictví. Zdůraznil, že nyní již nepochybuje o tom, že naše země může být zařazena do první vlny.

Na dotaz zpravodaje HN uvedl český diplomat, že generální ředitel Landaburu mu dal ujištění, podle něhož Evropská komise dodrží zásadu diferencovaného a individuálního přístupu ke kandidátům a že před přesným plněním kritérií vstupu nedostanou přednost jiná hlediska. Debata o této otázce se rozpoutala v poslední době, kdy švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová uvedla, že Polsko nemá svou pozici v první skupině kandidátů jisté, že nejdříve musí splnit kritéria vstupu. Poté si několik politiků (mezi nimi německý ministr zahraničí Joschka Fischer či předseda EK Romano Prodi) pospíšilo uklidnit našeho severního souseda.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info