Do Ruska se dostává hovězí maso z nebezpečných oblastí

Do Ruska se nekontrolovaně dostává hovězí maso z nebezpečných oblastí

Ačkoli v Rusku dosud nebyl zjištěn žádný případ nemoci šílených krav (bovinní spongiformní encefalopatie - BSE), nebezpečí šíření BSE mezi obyvatelstvem je značné. Na tiskové konferenci v Moskvě to včera uvedl hlavní infekční lékař ministerstva zdravotnictví Melz Turjanov. Upozornil, že v Rusku stále hrozí nelegální dovoz nakaženého hovězího ze západoevropských zemí. Kontrolovat veškerý dovoz hovězího není možné a inkubační doba pro toto onemocnění může být deset i více let.

Turjanov vyjádřil naději, že 100 tisíc tun hovězího masa, jehož dodávky nedávno dohodl v Bavorsku moskevský starosta Jurij Lužkov, bude pečlivě zkontrolováno. Rusko je jedním z největších dovozců masa na světě. Podle statistických údajů jen desetimiliónová Moskva ročně spotřebuje zhruba 650 000 tun hovězího, vepřového a skopového masa. Jen deset procent této spotřeby tvoří domácí produkce. Ani v době potravinového nedostatku nebyla v Moskvě velká nouze o maso. Dodávky se kompenzovaly dovozem z Číny, Austrálie a Evropy.

V Rusku se však maso prodává také na tržištích bez chladírenských boxů. Zjistit zemi původu masa je často nemožné. Prodavači jednou tvrdí, že pochází z Brazílie, či z Mexika, jindy se dušují, že jejich zboží je z ruských regionů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info