Schodek na běžném účtu vzrostl, ale ekonomiku neohrožuje

Běžný účet platební bilance České republiky skončil za rok 2000 předběžně s deficitem 91,4 miliardy Kč (zhruba 2,369 miliardy miliardy dolarů), což je o 37,2 miliardy korun víc než za rok 1999. Údaje o platební bilanci za leden až prosinec 2000 zveřejnila ČNB. Horší výsledek je podle ČNB důsledkem rostoucího schodku obchodní bilance, který za loňský rok činil 126,8 miliardy korun proti předloňským 65,8 miliardy.

Schodek na účtu platební bilance byl ovšem pokryt přílivem kapitálu na finanční účet, který dosáhl 129,6 miliardy korun. Přímé investice představovaly 172,8 miliardy korun proti předloňským 215,7 miliardy korun. Ve čtvrtém čtvrtletí dosáhl čistý příliv přímých investic 50 miliard korun, což je asi třicet procent celoročního výsledku. "Toto číslo naznačuje, že ve čtvrtek zveřejněný HDP opět ukáže velmi silný růst investic," podotkl Martin Hlušek z České spořitelny, podle něhož lze výsledky platební bilance hodnotit jako mírně pozitivní. Ekonom Bank Austria Creditanstalt Pavel Sobíšek uvedl, že výsledky potvrzují zrychlující se ekonomický růst. Vzhledem k vysokému přílivu přímých investic nepředstavuje zhoršující se schodek běžného účtu riziko pro makroekonomickou stabilitu. "Stabilní příliv přímých investic je alfou a omegou stability ekonomiky v blízké budoucnosti," uvedl Sobíšek. Dokud bude pokračovat, vypadají perspektivy ekonomiky velmi dobře, dodal.

Na rozdíl od přímých, u portfóliových investic pokračoval odliv. Ten v minulém roce dosáhl 70 miliard korun, což bylo o 20 miliard více než v předchozím roce. Důvodem jsou podle Hluška málo atraktivní domácí investiční příležitosti. "Nedávný pokles sazeb podle mého názoru tento trend jen podpoří," míní analytik. Nicméně odliv peněz přes portfóliové investice považuje za spíše příznivý, protože tím v ČR ubývá zahraničních spekulativních peněz, které by mohly destabilizovat korunu.

Zajímavý je podle Pavla Sobíška rekordní přebytek v bilanci služeb v posledním čtvrtletí dosahující 22 miliard korun. "Ten naznačuje, že meziroční růst HDP mohl za toto období přesáhnout i tři procenta," míní Sobíšek. Dosud analytici odhadovali růst HDP ve čtvrtém čtvrtletí v průměru na 2,7 procenta a za celý minulý rok na 2,8 procenta.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info