Příprava vstupu ČR do unie na plné obrátky

Do Prahy přijedou v dubnu předseda EK Romano Prodi a komisař pro rozšíření Günter Verheugen

Česká republika by se mohla stát členem Evropské unie již na rozmezí let 2003 až 2004.

Josef Veselý

Mezivládní konference o příští tváři Evropské unie koncem roku 2004 se Česká republika "musí zúčastnit již jako členský stát". Prohlásil to včera v Bruselu místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Jan Kavan v projevu na půdě tamního Centra evropských politických studií. Přislíbil v něm podporu své země snahám o těsnější pojetí integrace s patřičnou pružností.

Ministr jednal týž den v sídle EU se třemi členy Evropské komise - Margot Walströmovou, Günterem Verheugenem a místopředsedou bruselského grémia Neilem Kinnockem o praktických otázkách, které zbývají vyřešit, aby se tohoto ambiciózního cíle dalo dosáhnout. Od 5. do 6. dubna se dialog o klíčových otázkách, spojených se vstupem ČR do EU, posune na ještě vyšší úroveň, neboť do Prahy přijede předseda Evropské komise Romano Prodi. Doprovodí ho komisař Verheugen.

Ten se shodl s ministrem Kavanem, že "startovní okno" pro české začlenění do EU by se mohlo za příznivých okolností objevit mezi podzimem 2003 a jarem 2004. Pak by případné uzavření přístupových jednání otevřelo i českým poslancům možnost přímé volby do Evropského parlamentu. Měli by pak zde jako zástupci členské země EU plné právo rozhodovat.

Relativní blízkost zapojení ČR do práce bruselských orgánů a institucí naznačila i Kavanova jednání s místopředsedou Evropské komise Neilem Kinnockem. Ten české politiky varoval, aby neopakovali chybu nedávně přijatých noviců, kteří sice vysoce kvalitními lidmi dokázali obsadit vyšší posty, například komisařů, ale neměli dost kvalifikovaných zástupců na četné manažerské funkce, které novým členům v Bruselu proporcionálně též připadnou.

Na dotaz zpravodaje HN připustil ministr Kavan, že to bude pro vládu i jeho resort mimořádně složitý úkol. "Nehodlám zastírat, že vskutku dobrých uchazečů, jaké měl komisař Kinnock na mysli, dostatek nemáme," prohlásil s tím, že na Evropské akademii v Bruggách teprve nyní začaly studovat dvě české studentky. Přitom HN loni u rektora této prestižní školy zjistily, že tam malé Slovinsko vyslalo deset posluchačů. Nemluvě o Polsku, jež před lety zřídilo v Natolinu u Varšavy odbočku akademie z Brugg.

Průběh přístupových jednání celkově rozebrali Kavan s Verheugenem. Český host odhadl, že za švédského předsednictví by se daly uzavřít další čtyři kapitoly. Ve druhé půli roku za předsednictví belgického snad i dalších zhruba pět.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info