Myslivecký kalendář - BŘEZEN

Doby lovu v březnu: bažant královský - kohout - do 15. 3., krocan divoký - kohout - od 16. 3., sojka obecná - do 31. 3.

Celoročně nehájená zvěř (liška obecná, mývalovec kuní, vrána obecná, straka obecná, sele a lončák prasete divokého).

I v březnu bychom se měli věnovat honitbě a péči o zvěř stejně intenzivně jako v předchozí zimní měsíce, zejména ve výše položených honitbách. Březen je obdobím, které je pro zvěř velice složité. Tam, kde ještě leží sněhová pokrývka, stále zvěř přikrmujeme. Nezapomeňme na dostatek sena, srnčí zvěř můžeme přikrmovat i jadrnými krmivy. Ve většině honiteb se objevuje nová zelená potrava, kterou zvěř začíná intenzivně brát. V této době potřebuje zvěř sůl více než kdy jindy. Zkontrolujeme solníky, doplníme sůl. Je vhodné doplnit počet solníků v honitbě o solníky v místech soustředění zvěře a v blízkosti pastevních ploch.

Březen je obdobím březosti veškeré spárkaté zvěře, parožení u jelenů, srnců. Jak v období březosti, tak v období parožení má zvěř zvýšené nároky na příjem vápníku a fosforu. Nebojme se zvěři přidat krmiva, která tyto prvky obsahují. Jde zejména o komplexní granulovaná krmiva dodávaná Interlovem a některými specializovanými firmami nebo OMS. I když máme vyšší náklady na provoz honitby, kondice a lepší vývoj trofejí snad za zvýšené náklady stojí. Přikrmujeme-li zvěř pouze zrninami, je třeba zvěři dodávat i minerální látky obsahující vápník, např. běžně dodávanými medicinálními lizy, nebo "po domácku" vyrobenými lizy podle receptury Vogta. Smíchat 50 dílů dikalciumfosfátu, 25 dílů kamenné soli, 24 dílů prohněteného jílu a 1 díl fenyklu, kmínu nebo anýzu, vše natlouct do korýtek.

V zrninách je přebytek fosforu a tak toto krmivo působí fyziologicky kysele, se všemi důsledky, jak na zdravotní stav zvěře, tak na zvýšené škody na lesních dřevinách.

V honitbách s drobnou zvěří dbáme především o klid v honitbě, v případě nepříznivého počasí obnovíme přikrmování, zejména dužnatými a jadrnými krmivy.

V termínech stanovených OkÚ sčítáme zvěř Myslivecký hospodář k 31. 3. uzavře výkaz Mysl 007 (Záznam o lovu zvěře a jejím úhynu), na základě sčítaných stavů zvěře vyhotoví výkaz Mysl 008 (Sčítací list zvěře). Údaje z těchto povinných tiskopisů myslivecké evidence se použijí k sestavení statistického výkazu Mysl 1 - 01. Za správnost a vyplnění tiskopisů myslivecké evidence a statistiky ze zákona odpovídá myslivecký hospodář.

K 31. 3. vyhotoví uživatel honitby Mysl 001 (Plán chovu a lovu 1 - zvěř spárkatá) a Mysl 005 (Plán péče o zvěř). V termínech stanovených OkÚ plánovací a statistické tiskopisy zašle uživatel honitby ke schválení a k evidenci.

Dr. Ing. Rudolf NOVÁK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info