Německo počítá s mírným zpomalením ekonomiky

Eurozóna, která je největším dovozcem českého zboží, bude letos zřejmě pokračovat v hospodářském růstu, ač nižším než loni

Hospodářská dynamika dvanácti států Evropské měnové unie letos vzroste o 2,8 až tři procenta, tvrdí jejich ministři financí .

Miroslav Prchal

Eurozóna se má letos i přes snížení tempa hospodářského růstu ve Spojených státech a v Japonsku stát "pásmem stability" světové ekonomiky, prohlásil včera optimisticky francouzský ministr financí Laurent Fabius.

Ministři financí Evropské unie, kteří v pondělí jednali v Bruselu, předvídají, že dvanáct členů Evropské měnové unie dosáhne v letošním roce průměrného růstu hrubého domácího produktu (HDP) o slušná tři procenta, a to i přes známky zpomalení tempa německé ekonomiky. Opatrnější zástupce Rakouska Karl-Heinz Grasser odhaduje tento ukazatel mezi 2,8 až třemi procenty. Pedro Solbes, komisař Evropské unie pro měnové otázky, řekl, že eurozóna si udrží solidní růst, "přestože ze Spojených států vane chladný vítr".

Belgický ministr financí Didier Reynders opírá svou vizi pozitivního vývoje ekonomiky dvanáctky o její "vnitřní potenciál", který je schopen zvládnout "zpomalení ve Spojených státech a finanční krizi v Japonsku". Některé analýzy ovšem předvídají pokles domácí poptávky v zemích eurozóny.

Skepse bankéřů

Například Sdružení německých bank, a nejen ono, je ve své včerejší zprávě pesimističtější než členové vlád, naklonění spíše růžovým vyhlídkám.

Přírůstek HDP podle něj letos klesne na 2,6 procenta ve srovnání s loňskými příznivými 3,4 procenta.

Také v pondělí vydaná studie prognostického ústavu IfW v Kielu předvídá, že eurozóna, která sdružuje členy EU bez Británie, Švédska a Dánska, jeví tendenci k zmírňování růstu již od poloviny minulého roku. Příčiny spatřuje v oslabování světové ekonomiky, zpřísňování měnové politiky Evropské centrální banky a ve vyšších cenách ropy. I tak podle IfW růst HDP dvanáctky vykáže jen hodnotu 2,5 procenta.

Kladným momentem je ovšem to, že se míra nezaměstnanosti letos mírně sníží a rovněž inflace půjde dolů.

Příčinou je nejen slabší vnější a poněkud nižší vnitřní poptávka. "Měnová a fiskální politika nepotlačí ani nepovzbudí hospodářský růst," tvrdí renomovaný ústav.

Za riziko hospodářského růstu dvanáctky v příštích dvou letech ústav považuje předpokládaný růst mezd, který by měl odrážet zvýšení produktivity práce. "To znamená, že tu nebudou další pozitivní impulsy pro zaměstnanost. A vzhledem k oslabení hospodářské aktivity je možno počítat s postižitelně nižším růstem zaměstnanosti," poznamenává studie IfW.

Snížit úrokové sazby?

Dal by se hospodářský vzestup v Evropské měnové unii povzbudit snížením ceny eura? Kielský IfW polemizuje s názory některých analytiků, že by bylo vhodné, aby Evropská centrální banka (ECB) rychle uvolnila svou měnovou politiku. "Není nejmenšího důvodu dramatizovat nynější situaci," soudí. ECB nezměnila klíčové úrokové sazby od října 2000. V krátkodobém horizontu sice tyto míry reálně mírně stouply, ale v dlouhodobém průměru jsou nicméně nižší. ECB by proto neměla následovat americkou ústřední banku (Fed) a zlevnit peníze, protože její měnová politika není restriktivní.

V Německu již skončil nadějný loňský vzestup

Na rozdíl od Francie a Itálie, jejichž hospodářství jeví známky dalšího růstu, je evropský ekonomický motor, Německo, zřejmě letos odsouzeno k pomalejšímu růstu HDP.

Odhady předpokládané výkonnosti německé ekonomiky se přitom velmi liší, byť všechny uznávají, že dojde ke zmírnění růstu HDP ve srovnání s rokem 2000, kdy vyskočil o 3,4 procenta. A to byl rekord v období od znovusjednocení země.

Z politických důvodů německá spolková vláda předvídá, že letos HDP vzroste o 2,60 až 2,75 procenta. Člen tzv. rady moudrých, která sdružuje nezávislé ekonomické poradce kabinetu, profesor Wolfgang Wiegard, včera napsal, že přírůstek HDP letos nepřekročí hodnotu 2,4 procenta.

Také dva významné hospodářské prognostické ústavy opravily své předchozí odhady směrem dolů. Berlínský DIW je srazil z 2,4 na 2,1 procenta. A k témuž číslu dospěl i kielský IfW.

Příčiny vzestupu

Proč loni německá ekonomika tak bodovala? Podle IfW byl hlavním důvodem doznívající boom ve Spojených státech a silná expanze většiny obchodních partnerů Německa. Export rekordně rostl. Další impulsy přinesl pokles reálného směnného kursu eura, který učinil jeho vývoz konkurenceschopnějším.

Zatímco zahraniční poptávka se zvyšovala do konce loňského roku, růst domácí poptávky byl v druhé polovině roku snížen vzrůstem cen ropy i zpřísněním měnové politiky, tedy růstem úrokové sazby, zvýšené Evropskou centrální bankou.

V první polovině 2001 bude ekonomika těžit ze snížení daní z příjmu, které v Německu platí od ledna. Klesla také cena energií, takže v prvním čtvrtletí zřejmě dojde k růstu výroby. Také indexy důvěry spotřebitelů a podniků tuto tendenci potvrzují.

Nicméně v lednu prudce poklesl objem zakázek německých podniků, který je spojován se zpomalením americké ekonomiky. A závěr: Vzestup hospodářského cyklu v Německu skončil. Pokles započne v blížícím se druhém čtvrtletí.

Nezbytná je přísná rozpočtová politika

Protože ke zmírnění ekonomické dynamiky dochází ve většině zemí eurozóny, i když ne tak výrazně jako v Německu, ministři financí Evropské unie se na včerejším zasedání v Bruselu usnesli, že je třeba ve všech zemích zpřísnit rozpočtovou politiku. "Letošní směrnice pro hospodářskou politiku (EU) musejí být formulovány v kontextu méně podpůrného prostředí," konstatují ministři v dokumentu, který má být na konci měsíce schválen na vrcholné schůzce EU ve Stockholmu.

Jejich hodnocení vyhlídek světové ekonomiky je spíše chmurné: "Ve Spojených státech narůstají známky zpomalení růstu. Japonské hospodářství je slabé a vykazuje málo faktorů ke svému zlepšení. Nové ekonomiky jsou tím negativně zasaženy."

Výhodu spatřují ministři v jednotné měně, v euru, která je podle nich "dodatečným zdrojem síly, jež poskytuje ochranu před vnějšími šoky a přispívá ke stabilnímu prostředí v obchodních stycích, přičemž jeho směnný kurs je méně vystaven fluktuacím".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info