Veterináři přitvrdili v boji proti zavlečení kulhavky a slintavk

Veterinári pritvrdili v boji proti zavlecení kulhavky a slintavky

Ústrední nákazová komise vcera rozhodla o prijetí prísnejších opatrení proti zavlecení epidemie slintavky a kulhavky na území CR. Na ruzynském letišti si tak od vcerejší pulnoci musí cistit obuv cestující ze všech zemí EU. Dosud se narízení vztahovalo jen na cestující z Velké Británie a Severního Irska. Toto a další opatrení vyvolaly obavy z možného zavlecení nákazy poté, co se v sousedním Dolním Sasku objevilo podezrení na výskyt nemoci.

Podle mluvcího Státní veterinární správy (SVS) Josefa Dubna si budou muset cestující z EU na letištích nejen povinne dezinfikovat obuv, ale kontrola jim odebere potraviny živocišného puvodu. Až se doreší všechny technické podmínky, budou zprísnená opatrení platit také na hranicních prechodech s Polskem, Rakouskem a Nemeckem. Mluvcí SVS predpokládá, že by to mohlo být nejpozdeji od ctvrtka 15. brezna. Ceský rozhlas s odvoláním na Zdenka Králíka z krajského oddelení Státní veterinární správy v Olomouci informoval o tom, že úrady již vcera ráno zacaly na hranicních prechodech dezinfikovat auta i osoby prijíždející z Polska, Rakouska a Nemecka a zabavují rizikové druhy potravin. Nákazová komise však až týž den odpoledne rozhodla, že první opatrení vstoupí v platnost o pulnoci z pondelí na úterý. Reditel SVS Josef Holejšovký pro Ceský rozhlas odhadl, že náklady na prijatá opatrení se budou pohybovat v desítkách miliónu korun. V prípade zavlecení choroby do CR by však byly podstatne vyšší.

Ministerstvo zemedelství v rámci opatrení zakázalo od minulého úterý dovážet do CR a pres její území prepravovat živé sudokopytníky, zejména skot, prasata ovce a kozy, ze všech zemí EU a Polska. Zákaz platí i pro dovoz masa, tepelne neopracovaných masných a mlécných výrobku a mléka a také pro ostatní živocišné produkty ze zvírat vnímavých na kulhavku a slintavku. Celníci se obávají, že zprísnená opatrení zrejme prodlouží odbavování na hranicích, Ceská správa letišt naproti tomu vetší prodlevy pri odbavování neocekává.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info