Zůstane zemědělství v zisku i letos?

Zustane zemedelství v zisku i letos?

Za celkove kladným hospodarením oboru v lonském roce stojí predevším vyšší úspory podniku a výrazná podpora ze strany státu, která se navíc ješte projeví také v dalších letech.

Prestože samotní družstevníci považují lonský rok za jeden z nejproblematictejších za posledních deset let, hospodarili se ziskem. Z celkem osmi cervených císel za jednotlivé roky se minimálne podniky právnických osob v roce 2000 "vyšvihly" nad dve miliardy korun zisku. Zjistili to analytici Svazu zemedelských družstev a spolecností (SZDS). Pritom ješte v roce 1999 skoncilo hospodarení zemedelských družstev a spolecností ztrátou okolo dvou miliard korun.

Družstevníci však kladný výsledek presto nepovažují za vetší duvod k radosti. Zásadní prícinou zisku celého oboru je podle svazu také dosud nevídaná úspora nákladu. Podle predsedy SZDS Miroslava Jirovského musely podniky propustit 25 tisíc zamestnancu za poslední dva roky, omezit údržbu a také menit technologie omezující spotrebu hnojiv, pesticidu a energií.

Družstevní zemedelci priznávají, že bez podpory státu by jejich podnikání zustalo ve ztráte. Stát mnoha zemedelcum odpustil návratné financní výpomoci a odložil splátky dalších státních pujcek. Krome kompenzací za sucho ve výši peti miliard korun, které se však k zemedelcum ješte úplne nedostaly, zavedl v lonském roce stát danovou úlevu ve výši dvou miliard korun, tzv. zelenou naftu. Zachoval rovnež podporu výroby bionafty ve výši necelých dvou miliard korun a posílil rozpocet Státního zemedelského intervencního fondu. Stát také celkove zvýšil agrární dotace, snížil nájem na státních pozemcích a snížil cenu privatizovaného majetku. Zavedl také další opatrení ochranující tuzemský trh pred dotovanými dovozy. "Vzhledem k poskytnuté pomoci od státu by bylo naše hospodarení ve skutecnosti ztrátové," priznává svaz. "Je potešující, že se zemedelství dostalo alespon na minimální zisk," rekl ministr zemedelství Jan Fencl.

Podle predsedy SZDS Jirovského se však zemedelství závislosti na státu musí zbavit.

"Zemedelství nemuže být závislé jen na podporách a dotacích státu, musí se spoléhat více na sebe," konstatoval Jirovský. Pokud podle nej zemedelci sami neuciní zásadní zmeny, bude se tato závislost prohlubovat. "Vzniknou tím komplikace pri vstupu do EU," dodal. Ackoli Jirovský zemedelcum radí udržet výrobu na více produktu, bývalý šéf Agrokombinátu Slušovice František Cuba napríklad tvrdí, že mnohostranná výroba v zemedelství je nevýhodná.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info