EP chce v unii více demokracie

Evropský parlament bude více využívat svých rozhodovacích pravomocí

Poslanci hrozí, že nepovolí změny rozpočtu, nutné k vytvoření systému společné evropské obrany.

Jaroslav Lenert

Odbourání "demokratického deficitu", tedy nedostatku demokratických rozhodovacích procedur v rámci unie, je hlavním cílem Evropského parlamentu. Naposledy se to jasně ukázalo minulý týden. Tehdy místopředsedkyně parlamentního výboru pro kontrolu rozpočtu Lousewies van der Laanová rozeslala všem méně známým orgánům EU dotazníky, v nichž je vyzvala, aby co nejpřesněji vylíčily výsledky svého působení na účinnost práce "velkých" institucí, jako jsou Evropská komise, Rada ministrů či samotný parlament.

Osloveny byly Hospodářský a sociální výbor, poradní orgán složený ze zástupců zaměstnavatelů, odborů a zájmových skupin, Výbor regionů, sdružující představitele zeměpisných oblastí a měst unie, a Evropský účetní dvůr, který dohlíží na to, jak EU vynakládá finanční prostředky. Van der Laanová má pochybnosti o účelnosti existence Střediska pro sledování rasismu a xenofobie, které bylo s velkou pompou otevřeno před dvěma roky ve Vídni. "Pokud tyto instituce už dosáhly původních vytyčených cílů či pominul důvod jejich existence, měla by být jejich činnost nově definována nebo by měly být rozpuštěny a peníze použity na nové priority," napsala podle týdeníku European Voice van der Laanová ve svém listu.

Kvůli přetrvávajícímu "demokratickému deficitu" odmítá značná část členů EP schválit Smlouvu z Nice, jelikož řešení této otázky odsouvá na neurčito. A to i přesto, že si situaci uvědomují i členské státy a již se ji snažily částečně řešit v Amsterdamské smlouvě z roku 1997.

Evropský parlament také v poslední době pohrozil, že neschválí dodatečných 10 miliónů eur pro letošní rok, z nichž mají být hrazeny administrativní výdaje spojené s budováním vojenské kapacity unie. Poslanci své výhrady zdůvodňují obavou z nejasného postavení asi 50 úředníků, kteří budou na tomto projektu pracovat. Poslancům vadí, že jakmile bude Rada ministrů EU vybavena tímto personálem, převezme odpovědnost za operativní provádění politiky EU, která je normálně vyhrazena pouze Evropské komisi. Znamená to, že zmínění úředníci se budou vymykat normální logice institucí EU a nebudou podléhat kontrole žádné z nich, ale jen členských států. Na důležitosti boje o odstranění "demokratického deficitu" se vzácně shodují všechny frakce parlamentu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info