Ceny ropy během uplynulého týdne převážně klesaly

Ceny ropy po většinu uplynulého týdne klesaly, ovlivněné nejasnými záměry kartelu OPEC spojenými se snížením produkce. V pátek se ropa vzpamatovala a ukončila tak období sedmidenního poklesu. Za jejím oživením bylo především krytí krátkých pozic trhu, který se připravuje na březnové zasedání členských zemí OPEC.

Na začátku týdne se ropa na světových trzích obchodovala o trochu levněji než v závěru předchozího týdne. Trh čekal na nová prohlášení ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která by objasnila záměry kartelu co se týče snížení produkce. Klíčový termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent s dodáním v dubnu se prodával za 26,30 USD za barel, to je o 20 centů méně než při pátečním závěru. Brent zpočátku pondělního obchodování ztratil trochu půdu pod nohama kvůli nervózním prodejům po pátečním slabém závěru, avšak silnou náladu na trhu utužil technický tlak a možnost, že OPEC na svém zasedání ve Vídni 16. března možná o snížení produkce nerozhodne.

V úterý ceny ropy na světových trzích klesaly a Brent se pohyboval pod hranicí 26 USD. Tlak na jejich pokles vznikl v důsledku očekávání, že údaje z USA naznačí růst energetických zásob. Klíčový termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent s dodáním v dubnu se prodával za 25,85 USD za barel, což je o 26 centů méně než při pondělním závěru. V polovině týdne si ceny ropy držely svůj klesající trend z předchozích dvou dní. Jejich pokles ve středu způsobil projev předsedy amerického Úřadu federálních rezerv (Fed) Alan Greenspana, který prohlásil, že je americká ekonomika je navzdory snížení úrokových sazeb v minulém měsíci dosti zranitelná. Americký prezident George W. Bush varoval, že Spojené státy čelí vážnému problému rostoucích cen energií a nedostatečných dodávek. Signálem se stala zpráva mexického energetického ministra Ernesta Martense o tom, že Mexiko, které je pátým největším producentem ropy na světě, nemá potřebu snižovat vývoz, protože trhy jsou vyrovnané. Ve čtvrtek ceny ropy vzrostly, avšak jen nepatrně a pohybovaly se ve velmi úzkém pásmu. Klíčový termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent s dodáním v dubnu se prodával za 25,60 USD za barel, to je o pouhé tři centy dráž než při středečním závěru. Venezuelský ministr energetiky a těžby Alvaro Silva znovu zopakoval, že cena koše sedmi druhů ropy pod hranicí 25 USD za barel není žádoucí, přičemž jeho aktuální cena představuje 23,81 USD.

V pátek ropa na světových trzích rostla a "černé zlato" se tak vzpamatovalo z posledních poklesů navzdory obavám ochlazování americké ekonomiky, v jehož důsledku by se v tomto roce snížila poptávka po surovině. Za růstem cen vidí obchodníci pokrývání krátkých pozic na trhu, který se připravuje na očekávané snížení produkce členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), ke kterému OPEC možná přistoupí na svém setkání 16. března ve Vídni. Klíčový termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent s dodáním v dubnu prodával za 26,28 USD za barel, to je o 43 centů dráž než při čtvrtečním závěru. Pátečním růstem tak skončila sedmidenní perioda poklesů, kdy ropa ztratila na barelu více než čtyři dolary.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info