Stock Plzeň hledí do zahraničí

Firma brzy zahájí vývoz do Itálie a Skandinávie, následovat bude Německo a Jugoslávie

Kdyby Stock získal společnost Jan Becher, o niž usiloval, nezačal by oblíbený Fernet Stock Citrus vůbec vyrábět.

Jitka Šrámková

Výrazné investice do zefektivnění výroby, podpora exportu a zahraniční akvizice, to jsou plány největší české likérky - Stock Plzeň, a. s., jež má na českém trhu lihovin čítajícím kolem 80 miliónů litrů ročně více než 30% podíl. Tržby společnosti, kterou z 90 % vlastní německý rodinný koncern Eckes, se loni podle předběžných výsledků meziročně zvýšily o 2,5 % na 1,512 miliardy Kč před odečtením spotřební daně. Jistý zisk vloni ve srovnání s rokem 1999 poklesl o 1,6 % na 372,1 miliónu Kč. Uvedl to generální ředitel Stocku Martin Petrášek.

Firma se chce v nejbližších měsících zaměřit na expanzi do zahraničí. Letos chce koupit bud' samostatně, nebo společně s Eckesem likérku v zahraničí. Petrášek neuvedl teritorium, řekl jen, že perspektivní jsou země střední a východní Evropy s výjimkou Ruska, které firma považuje za stále příliš rizikové. Stock hodlá v nejbližších týdnech zahájit rozsáhlou podporu exportu na Slovensko, jehož trh představuje 60 miliónů lihovin ročně. Firma tam vloni vyvezla milión litrů, což představuje 1,6% tržní podíl. Během letošního rohu by chtěla podíl zvýšit na 2%. »Finišují přípravy ke vstupu na italský trh, kde má Eckes sesterskou firmu, a na trh Skandinávie,« uvedl Petrášek. Následovat by měl průnik do Německa a do zemí bývalé Jugoslávie.

Firma hodlá v zahraničí uplatňovat především citrusovou verzi lihoviny Fernet Stock. Právě ten se loni výrazně zasloužil o zvýšení prodejů, které vzrostly meziročně o 1,2 % na 25,3 miliónu litrů. Většinu firemní produkce tvořily likéry Fernet Stock a Fernet Stock Citrus, kterých se prodalo 17,2 miliónu litrů, tj. o necelá dvě procenta více než v roce 1999.

Výroba Fernetu Citrus, jenž byl na trh uveden v roce 1997 a vloni odsunul z druhého na třetí místo v bylinných likérech Karlovarskou Becherovku, se každoročně výrazně zvyšuje. Konkrétní objem výroby tohoto nápoje firma nechce zveřejnit. Tisková mluvčí Jana Barčáková pouze uvedla, že klasického fernetu se vyrábí více než citrusu. Ředitel Petrášek v té souvislosti uvedl, že kdyby Stock Plzeň získal společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka, o níž před několika lety usiloval, nezačal by citrusový fernet vůbec vyrábět.

Hrubý zisk společnosti vloni meziročně poklesl o 11,9 % na 497,3 mil. Kč. Důvodem byly zejména zvýšené výdaje na marketing. Výrazná marketingová kampaň byla podle Petráška reakcí na zostření konkurence na trhu, kam se loni masívně tlačily levné napodobeniny úspěšného Fernetu Stock Citrus. Firma, která loni vyplatila nejvyšší dividendy v ČR v celkové výši jedné miliardy korun, plánuje do roku 2004 absolutní investiční přerod, který si vyžádá náklady ve výši 400 miliónů Kč.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info