Společnost Víno Bzenec už jen živoří

Minoritní akcionáři napadají postup Vinia Velké Pavlovice při správě bzenecké firmy

Na konci března se mají uskutečnit valné hromady obou podniků, na nichž se čekají personální změny.

Patrick Diviš

Na pokraji zhroucení stojí po letech narůstajících ztrát a klesajících tržeb akciová společnost Víno Bzenec. Ve vinařské firmě s téměř 80 letou tradicí, jejíž víno má mezi znalci stále dobré jméno, se zastavily lahvovací linky a několik posledních zaměstnanců z více než sto dvaceti původních pokračuje v minimalizované výrobě sektů a speciálních balení vína. Odhadovaná ztráta se za loňský rok vyšplhá přes padesát miliónů korun.

»Za problémy firmy stojí špatné podnikatelské rozhodnutí. Víno se soustředilo na segment levných vín a vinných nápojů, který se v posledních dvou letech kvůli daňovým změnám zcela zhroutil,« tvrdí Aleš Doležal, krizový manažer a. s. Vinium Velké Pavlovice, jež drží 77,5 procenta akcií Vína. »Navrhl jsem majitelům Vinia, firmě Speciál Invest, likvidaci Vína Bzenec. Definitivní rozhodnutí však bylo odloženo na červen,« doplnil.

Zcela opačný názor mají někteří minoritní akcionáři Vína Bzenec, kteří se cítí postupem Vinia poškozeni, a naznačují, že se Vinium ze svých mnohamiliónových ztrát dostalo právě na úkor bzenecké společnosti. Aktiva Vína Bzenec se totiž za působení velkopavlovické firmy jako majitele snížila o 120 miliónů korun.

»Firma si předtím stála velice dobře, každý rok přinášela zisk a postupně se zbavovala úvěrové zátěže,« zdůrazňuje menšinový akcionář Alexandr Flodr. Bod zlomu podle něj nastal v červnu 1998, kdy většinový balík akcií Vína Bzenec koupilo právě Vinium. V témže roce se bzenecký podnik propadl do téměř třicetimiliónové ztráty a z červených čísel se již nedostal.

»Vinium si na majetek Vína Bzenec postupně vzalo dva úvěry v celkové výši 124 miliónů korun, aniž by požádalo o souhlas valnou hromadu společnosti. V této souvislosti chystám trestní oznámení na některé členy vedení firmy. Během vlády Vinia došlo také k vyčerpání třicetimiliónových rezerv na opravu pseudogotického bzeneckého zámku bez toho, aby proběhla jeho rekonstrukce,« vysvětluje Alexandr Flodr. Podle něho bzeneckému podniku zlomilo vaz mimo jiné i spojení obchodního oddělení s Viniem, což vedlo k přeprodeji vína z Bzence přes Vinium a tím k poklesu tržeb Vína.

»Nebylo co vysávat. Ještě v roce 1999 tvořilo 70 procent výroby bzeneckého podniku levná a ovocná vína jehož produkci jsme pro nerentabilitu ukončili i ve Viniu,« ohrazuje se Aleš Doležal.

Majitelé Vinia se vloni na podzim pokusili o fúzi s Vínem Bzenec. Spojení však zhatila kuriózní chyba auditorských firem při stanovení výměnného poměru akcií. »Ekonomické důvody však hovoří pro sloučení, ale korektně k minoritním akcionářům. Fúze je správný krok,« domnívá se Antonín Továrek z poradenské firmy Sokato.

V závěru března se mají sejít mimořádné valné hromady obou vinařských společností. Podle dostupných informací dojde k personálním změnám v jejich vedení i ve statutárních orgánech.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info