Evropa chce více využít slunce, vodu i vítr

Elektřina získávaná z energie slunce, větru, vody a biomasy by měla z více než pětiny nahradit výrobu proudu spalováním uhlí a jiných fosilních paliv. Určuje to Směrnice Evropské unie, která je nyní projednávána v Evropském parlamentu. Program by měl být završen v roce 2010. Na společenskou objednávku a nově vznikající energetický trh reagují některé přední firmy. Podle generálního ředitele Siemensu, s. r. o., a reprezentanta Siemensu v ČR Pavla Kafky je výroba solárních článku jedním z nejdynamičtějších oborů v koncernu. Siemens se stal během krátké doby světovým lídrem v oboru a vyrábí solární články ve velkém. Poptávka po nich, ale i dalších obnovitelných zdrojích je podle Zdeňka Roubíčka z téže firmy zejména nyní v USA, které v některých regionech trpí nedostatkem elektřiny z klasických elektráren. Uplatňují se i tam, kde je nedostatek jiných zdrojů. Roubíček předpokládá, že po liberalizaci energetického trhu se i v ČR objeví zvýšený zájem firem a jednotlivců o nezávislou výrobu elektřiny.

Zachytit nástup Evropské unie v přechodu na využití obnovitelných zdrojů energie se v ČR ale podle některých odborníků nedaří. "V loňském roce zkolabovalo hned několik možností systému podpory obnovitelných zdrojů," tvrdí předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie Jan Motlík.

Motlík připomíná, že se nerealizovalo usnesení vlády z roku 1999, které předpokládalo vyčlenit 0,1 procenta hrubého domácího produktu z rozpočtu roku 2000 na podporu úspor energií a obnovitelných zdrojů. Poslaneckou sněmovnou neprošel ani návrh na zavedení tzv. zeleného halíře, který měl zpoplatnit spotřebu fosilních paliv. "Na kopcích, kde nejvíce fouká a mohly by stát větrné elektrárny, se staví stožáry mobilních operátorů," říká Miroslav Šafařík z Českého ekologického ústavu. Připomíná, že využívání obnovitelných zdrojů energie může přinést tří- až čtyřnásobně větší nabídku pracovních míst než tradiční těžební a energetický průmysl. Odborníkům se nelíbí, že státní podpora novému energetickému odvětví se nakonec zúžila na rozhodnutí nedávno vzniklého Energetického regulačního úřadu o tom, jakou výkupní cenu stanoví za elektřinu vyrobenou z těchto zdrojů.

V tuzemsku ale již vznikla řada firem věnujících se využití progresívní energetiky. K největším evropským firmám vyrábějícím zplynovací kotle na dřevo patří například firma Atmos nebo Verner. Výrobcem solárních článků je firma Solartec z Rožnova pod Radhoštěm. Požití obnovitelných zdrojů dlouhodobě testuje i elektrárenská společnost ČEZ. V Jeseníkách provozuje větrnou farmu a také malou sluneční elektrárnu. Zabývá se také použitím biomasy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info