Označování cigaret v EU od 30. září 2002

Oznacování cigaret bude v EU platit od 30. zárí 2002

Od 30. zárí príštího roku bude v Evropské unii platit predpis, který zakáže zavádející oznacování cigaret (napríklad "light"), narídí sdelovat obsah škodlivých látek v nich a zejména varování o škodlivosti kourení na krabickách. Konecné znení príslušné smernice schválil dohadovací výbor Evropského parlamentu a Rady ministru EU. Musí být obema institucemi schválena do šesti týdnu; její konecné prijetí je považováno za jisté.

Cigarety prodávané ci vyrábené v EU budou moci obsahovat nejvýše deset miligramu dehtu, jeden miligram nikotinu a deset miligramu oxidu uhelnatého. Skutecné presné hodnoty musejí být uvedeny na krabicce, a to nejméne na desetine její plochy. Nejméne tretinu povrchu prední strany krabicky musí zaplnit jeden ze trí chválených textu: "Kourení zabíjí", "Kourení muže

zabíjet", "Kourení vážne poškozuje vás a ostatní kolem vás". Prinejmenším 40 procent prostoru zadní strany pak musí být zasveceno jednomu ze 14 nápisu, z nichž lze namátkou vybrat: "Kuráci umírají mladší", "Kourení ucpává tepny a zpusobuje infarkty", "Kourení je silne návykové - nezacínejte", "Chcete prestat? Pomužeme vám (adresa a telefon poradny)", "Kourení muže omezit krevní obeh a zpusobit impotenci", "Kourení muže poškodit spermie a vyvolat neplodnost", "Prestat kourit znamená omezit riziko smrtelných srdecních a plicních nemocí", "Kourení muže zpusobit pomalou a bolestivou smrt".

Smernice zakazuje všechny texty, názvy ci jiná oznacení, jež mohou vést k domnence, že nekteré tabákové výrobky jsou méne škodlivé než jiné, jako "light", "ultra light", "mild" ci "nízký

obsah dehtu". Evropská komise má na konci roku 2004 vypracovat zprávu o tom, jak byla tato smernice prevedena do právních rádu clenských zemí a jak je uplatnována. Pro cigarety urcené na vývoz mimo EU se její ustanovení budou vztahovat až od roku 2005.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info