Zetor chce splatit miliardové dluhy z prodeje aktiv a ze zisku

K tvorbě zisku v příštích letech a k prodeji firemních aktiv se zavázala a. s. Zetor. Tuzemský výrobce traktorů totiž musí do sedmnácti měsíců splatit část svých dluhů v rámci vyrovnání s věřiteli, které mu minulý týden povolil Krajský soud v Brně. V případě, že svým závazkům nedostojí, budou muset kvůli záchraně firmy sáhnout do peněženky opět daňoví poplatníci. Záruky za to, že Zetor zaplatí své dluhy v procesu vyrovnání ve výši přibližně 800 miliónů korun, totiž již dříve vydala státní Konsolidační banka. Podnik dluží více než pěti tisícům věřitelů celkem 4,5 miliardy ltorun.

»Zdroje financování vyrovnání budou uskutečňovány z hospodářského výsledku následujících období a z prodeje aktiv,« uvedl včera mluvčí Zetoru Jaroslav Pichrt. K tvorbě zisku podle něho povedou připravovaná restrukturalizační opatření v oblasti pracovního kapitálu, reorganizace distribuční sítě a vytvoření nové smluvní databáze s dodavateli. O tom, zda nakonec Zetor využije státních záruk při splácení dluhů, nechtěl Pichrt spekulovat. Ekonomové přitom odhadují, že postupné oddlužování brněnského výrobce traktorů přišlo státní pokladnu na více než deset miliard korun.

»Hospodářský výsledek Zetoru, v režimu soudního vyrovnání bude podstatně vyšší kvůli zmrazené obsluze dluhů,« vysvětlil poradce generálního ředitele KoB Miroslav Zámečník. Podle něho zatím není jasné, kolik vynese zpeněžování aktiv firmy, které má být dalším zdrojem pro vyrovnání. Nejdůležitější tak bude prodej Zetoru strategickému investorovi.

»Zetor zdroje má, jinak by vyrovnání nebylo povoleno. Dobře také víme, jakou roli hraje Konsolidační banka,« konstatoval včera vyrovnací správce Jaroslav Brož. Podle něho nyní vše směřuje ke schůzi věřitelů, která je naplánována na 4. dubna. »Vyrovnání je konsenzus mezi dlužníkem a věřiteli. Teprve po kladném hlasování věřitelů rozhodne soud o potvrzení vyrovnání,« doplnil.

Nezávislí odborníci o schopnosti brněnské firmy tvořit zisk pochybují. »Jedenáct let Zetor nevykazuje zisk, proti majetku firmy vždy stojí nějaký závazek. Spoléhat na to, že Zetor dluhy splatí z hospodářského výsledku, určitě nelze,« připomenul analytik Petr Bodeček.

Firma se však od loňského prosince může poprvé po dvou a půl letech pochlubit černými čísly v provozním hospodaření. Zetor by podle kalkulací Revitalizační agentury mohl vykazovat zisk již při roční produkci sedmi tisíc traktorů, což by předpokládalo razantní restrukturalizaci a zeštíhlení firmy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info