Vari musela přerušit svůj kubánský projekt

Závod na Kubě vyrábějící farmářskou techniku s využitím know-how společnosti Vari měl být odrazovým můstkem pro expanzi této české firmy do zemí Latinské a Jižní Ameriky. Zatím nebude. »Změna vztahů mezi Kubou a ČR nám znemožňuje v projektu pokračovat,« řekl včera HN ředitel Vari Jiří Belinger. Kubánský závod vzdálený 600 km od Havany měl vyrábět techniku Vari, použitelnou pro sklizeň cukrové třtiny. Navíc měla Vari na Kubu dodávat převodovky, které nelze v tamním závodě vyrobit. Celkový výnos pro Vari měl činit 20 miliónů korun ročně. Kubánskému partnerovi však stát nepřidělil finanční prostředky. Belinger tvrdí, že úředníci kubánského ministerstva cukerního průmyslu údajně odmítli financovat společný projekt kvůli jednání českých politiků.

»CzechTrade nemá signály, které by svědčily o diskriminaci našich firem na Kubě,« vyjádřil se ředitel vládní agentury Martin Tlapa.

Podle názoru tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí ČR (MZV) jde o vody čistě ekonomické, které mohly u kubánské strany zásadním způsobem ovlivnit výběr. »MZV nemá žádné informace o tom, že za nepřidělením kontraktu pro Vari byly politické motivy, konkrétně nedávno uzavřený případ zadržených českých občanů Ivana Pilipa a Jana Bubeníka,« tvrdí se ve vyjádření ministerstva.

»Přesuneme se asi do Venezuely, kde se nám politici do obchodů nemíchají,« uvedl ředitel Vari Jiří Belinger. Podle jeho názoru je vliv českých politiků na zahraniční obchod naprosto tragický. »Než začnou politici mluvit, měli by si uvědomit, nakolik rozumějí situaci v dané zemi, nakolik je ta země citlivá na určitá témata. Pokud tvrdí, že hájí lidská práva, pak se z jejich postojů radují Američané a Němci - uvolněné obchodní pozice v dané zemi totiž okamžitě zaujmou jejich firmy,« uvedl Belinger.

Výrobní závody v zahraničí považuje Vari za nezbytný předpoklad svého exportu. V současné době firma vyváží především do západní Evropy, Polska, Maďarska; pobaltských zemí, na Slovensko, ale i do Venezuely či Uzbekistánu. V Uzbekistánu byl před dvěma léty založen společný podnik Vari-UZ na výrobu příslušenství zemědělské, farmářské a komunální techniky. Letos opustí jeho brány první výrobky.

Vari vloni dosáhla obratu 264 miliónů korun, což je o 47 procent více než v roce 1999. Přidaná hodnota vzrostla ze 42 mil. Kč v roce 1999 na loňských 64 miliónů. Export v roce 2000 činil 35 procent, letos chce Vari vyvézt přes 40 procent produkce.

Tuzemský trh zahradní, zemědělské a komunální techniky má podle odhadů kapacitu dvě miliardy korun ročně. Vari na něm soutěží s firmami Mountfield a skupinou Electrolux, zahrnující firmy Husqvarna, Jonsered, Flymo, Partner a McCalloch.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info