Cena cukrové řepy stoupla díky zavedení minimální ceny

Nejvyšší průměrnou cenu za cukrovou řepu, ve výši 1047 Kč za tunu, platil v poslední řepné kampani Cukrovar Vrdy. Tato cena tak byla vyšší o 99 Kč než minimální cena stanovená Ministerstvem financí pro cukrovku o základní cukernatosti 16%. Cukrovar Vrdy tím významně přispěl ke zvýšení průměrné výkupní ceny cukrové řepy v celé ČR a ke zvyšování celkové osevní plochy, když sjednal se svými partnery navyšování jejich pěstebních ploch v některých případech až na 390%. Ve Vrdech (jako v jediném cukrovaru) byla též zavedena platba za řepu do 14 dnů od dodávky, čímž se v minulém roce značně zkrátila průměrná doba splatnosti, která dosud značně přesahovala 1 rok. Tyto skutečnosti vedou k tomu, že pěstování cukrové řepy se opět stává pro pěstitele ekonomicky zajímavé.

Díky navyšování osevních ploch se pro letošek počítá, že se cukrová řepa bude letos pěstovat na 75-80 tisících hektarech. To je o 15-20 tis. ha více než v roce 1999. V dalších letech by pak mohlo dojít ke zvýšení osevních ploch asi na 85 tisíc hektarů. Tento příznivý obrat v odvětví nastal poté, co dva subjekty opět zahájili výrobu a to i přesto, že zrušené protiústavní nařízení vlády č. 51/2000 Sb. porušovalo ústavní práva Cukrovaru Vrdy, který tak byl značně poškozen.

Loňská sklizeň cukrové řepy stoupla meziročně díky nejvyšším průměrným výnosům z hektaru za posledních 5 let.

Cukrovar Vrdy odmítá zprávy, které šíří obavy z poklesu výkupních cen cukrovky (např. Zemské Noviny z 15.2.2001). Cukrovar Vrdy nemůže předjímat chování jiných cukrovarů, ale jeho zástupci opět opakují, že Cukrovar Vrdy vždy dodržuje smluvní závazky a nevidí faktický důvod ke snižování výkupních cen cukrovky. Vyslovujeme také obavu, že pokud se někdo bude snažit snižovat výkupní cenu, půjde o snahu obohatit se na úkor pěstitelů. My se takto rozhodně chovat nebudeme.

Cukrovar Vrdy svým chováním pozitivně ovlivňuje celou oblast pěstování řepy a výroby cukru a udává jí novou dynamiku i přes značné komplikace způsobené nařízením vlády č. 51/2000 Sb., které pro jeho protiústavnost minulý týden zrušil Ústavní soud.

Vyjadřujeme přesvědčení, že rozdělení produkčních kvót podle chystaného nového nařízení bude už spravedlivé a nebude nikoho poškozovat, jak u Ústavního soudu slíbil ministr zemědělství Ing. Jan Fencl.

Cukrovar Vrdy, s.r.o.

Mgr. David Máša

podnikový právník

22.2.2001

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info