Firmy vytáhly do boje proti BSE

Označení Testováno na BSE by mělo mít hovězí maso dodávané na trh z dosud konkurenčních masokombinátů Kostelecké uzeniny a Maso Planá. Obě přední tuzemské firmy tak chtějí čelit hysterii, která se rozšířila kolem tzv. nemoci šílených krav (BSE). Dojde-li k naplnění záměru (nyní se zjišťuje zájem obchodních řetězců, na jehož základě se definitivně rozhodne), pak by se hovězí maso zatím zpracovávané i v Plané bouralo jen v Kostelci.

"Využilo by se tak jihlavské akreditované laboratoře s kapacitou až 500 testů na BSE denně. Navíc by se lépe využila i naše porážecí linka," uvedl ekonomický ředitel Kosteleckých uzenin Jan Boček. Netají se přitom záměrem do firmy alespoň dočasně soustředit většinu tuzemských porážek skotu. Spolupráce by navíc měla usnadnit i likvidaci některých částí těla poráženého skotu, s nimiž je nutno zacházet jako s nebezpečným odpadem.

Podle výkonného ředitele Masa Planá (to již přijalo řadu vlastních opatření) Emila Kaspera je vyšetření na BSE náročné hlavně na prostory, jimiž firma nedisponuje. "Testované kusy musí být od sebe odděleny a nemohou se dál zpracovat dříve, než přijde osvědčení z laboratoře," vysvětlil důvody zamýšlené spolupráce.

Podle Jiřího Felčárka z tiskového oddělení Ministerstva zemědělství jde nejen o chvályhodný krok k navázání důvěry spotřebitelů, ale asi i o marketingový tah. "Na trhu je těsno a aféry kolem BSE vztahy ještě zostřily. Nevylučuji proto, že motivem může být i snaha získat náskok před konkurencí," uvedl.

Jiné masokombináty jsou ale k této aktivitě zdrženlivější. Například Generální ředitel a. s. ZŘUD - Masokombinát Písek CZ Ladislav Hájek například řekl, že k takovému kroku nevidí důvod. "Od února testujeme na vlastní náklady veškeré rizikové skupiny skotu. Kromě toho u nás neustále probíhá nezávislý monitoring státní veterinární správy. To jsou dostatečné záruky," poznamenal Hájek, který se netají tím, že řada věcí je kolem této nemoci zbytečně zpolitizovaná.

Kostelecké uzeniny nyní porážejí asi 85 kusů skotu týdně, jejich linka by však byla schopna pojmout i celou tuzemskou produkci hovězího. V celé ČR se nyní podle některých odhadů poráží více než tisíc kusů denně. "Pokud bychom kvůli tomu nestačili například s produkcí vepřového, porážku vepřů by nám zajistilo Maso Planá," doplnil Boček. Koncentraci porážek skotu v Kostelci, která je běžná i v zemích Evropské unie, umožňuje také skutečnost, že do okolních okresů, hlavně na Žďársku, Havlíčkobrodsku a Jindřichohradecku, je soustředěna také většina předních chovů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info