EK schválila plán vědeckého rozvoje do roku 2006

Evropská komise schválila plán vedeckého rozvoje do roku 2006

Sedm priorit obsahuje návrh rámcového programu vedeckého rozvoje na léta 2002 až 2006,

který dnes schválila Evropská komise. Evropská unie (EU) se chce soustredit na výzkum v oblasti genetiky, moderní informacní technologie, nanotechnologie a nové výrobní postupy, aeronautiku, životní prostredí a klimatické zmeny, bezpecnost potravin a na úlohu vlády a postavení obcanu v informacní spolecnosti.

Návrh chce zlepšit i mobilitu vedecké pracovní síly a zvýšit atraktivitu Evropy pro špickové výzkumníky. Lepší spoluprací mezi vedeckými týmy se chce EU vyporádat s roztríšteností vedeckého výzkumu v Evrope. Návrh ted projedná Rada ministru a Evropský parlament.

Komisar Philippe Busquin poukázal na to, že EU stále venuje na výzkum méne prostredku než Japonsko a USA, které poskytují na vedu a výzkum cástky 3,1 a 2,7 procenta svých hrubých národních produktu, zatímco prumer EU je jen 1,9 procenta HNP.

Plán má navržen rozpocet 17,5 miliardy eur (asi 595 miliard korun), což ve srovnání s nynejším rámcovým programem do roku 2002 znamená nárust o 17 procent. Do vedeckého výzkumu už jsou zahrnuty i kandidátské a další zeme, Island, Izrael, Švýcarsko, Norsko a Lichtenštejnsko. Ceská republika má zatím asi sedmnáctiprocentní úspešnost v prijetí projektu, což je zhruba prumer EU.

Genetický výzkum vychází z nedávného "odkódování" lidského genomu a zameruje se na zkoumání v oblasti boje proti dedicným chorobám. Rozpocet programu na nej pocítá dvema miliardami eur. Výzkum v oblasti životního prostredí, na který je urceno 1,7 miliardy eur, má posílit vedecké kapacity Evropy smerující k zachování zásad udržitelného rozvoje a prispení k pochopení globálních zmen. Na rozvoj informacních technologií poskytne program 3,6 miliardy eur. Na rozvoj aeronautiky je urcena miliarda eur, na potravinárství a zajištení bezpecnosti potravin 600 miliónu eur. Na pruzkumy související s postavením obcanu a

vlád v informacní spolecnosti má putovat 225 miliónu eur.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info