Peníze pro nové členy EU nelze prý z roku 2002 přesunout

Peníze pro nové cleny EU nelze prý z roku 2002 presunout

Peníze, jež byly vycleneny pro prípadné nové cleny Evropské unie (EU) pro rok 2002, nelze

presunout do dalších let a budou ztraceny. Potvrdila to v Bruselu clenka Evropské komise Michaele Schreyerová. "Pokud nebude rozšírení, nebudou žádné peníze na rozšírení," prohlásila na tiskové konferenci pri prezentaci priorit rozpoctu EU na rok 2002. Vyložila, že rozpocet unie je založen na jednorocním cyklu - prostredky z príspevku clenských státu, které nejsou v daném roce spotrebovány ci urceny na konkrétní cíl, nelze prevést do dalších let.

Schreyerová tak poprela názory nekterých clenských zemí, že by peníze, které dnešní kandidáti nespotrebují v letech 2002-2003, mohly být použity k navýšení plateb v dalších letech, už proto, že nových clenu muže být víc než onech šest, s nimiž pocítá rámcový financní výhled na období 2000-2006 (Agenda 2000). Odmítla také predstavu komisare Michela Barniera, podle nehož by bylo dobré tyto peníze presunout do kapitoly "predvstupní pomoc". EU v Agende 2000 schválené predloni na jare v Berlíne pocítá s postupným narustáním prostredku pro krytí nákladu spojených s pristoupením nových clenu od 6,45 miliardy eur v roce 2002 po 16,78 miliardy v roce 2006, ovšem pouze pro šest zemí tzv. lucemburské skupiny, tedy CR, Polsko, Madarsko, Estonsko, Slovinsko a Kypr.

Tyto sumy nezahrnují tzv. prímé platby z rozpoctu EU pro zemedelce v nových zemích. Komisarka nicméne predpokládá, že pri rozhovorech o kapitole zemedelství mezi EU a uchazeci se o tomto bodu bude "intenzívne jednat". Podporila v této souvislosti komisare pro zemedelství Franze Fischlera, který si myslí, že pokud budou nejaké dodatecné peníze uvolneny, mely by smerovat predevším do tzv. druhého pilíre spolecné zemedelské politiky EU, jímž je rozvoj venkova, nikoli do kapes jednotlivým zemedelcum. Vyložila, že EU pocítá pro príští rok s 3,328 miliardy eur na programy Phare, ISPA a Sapard pro kandidátské zeme, což je ve srovnání s letoškem nárust o 2,7 procenta. Rekla, že kandidátské zeme celí "velkým výzvám", aby kumulované peníze z let 2000-2002 zacaly spotrebovávat. Zejména to platí pro zemedelský program Sapard, který se ješte ani nerozbehl a dosud z nej nebylo vyplaceno ani euro.

"Vyclenené prostredky rostou a vyplácení naráží na administrativní prekážky. Doufáme, že letos budou aplikace techto programu a tedy i využití penez lepší," uvedla s tím, že to závisí také na úsilí kandidátu pri príprave dobrých projektu.

Vzhledem ke krizi kolem "šílených krav" navrhuje komise zvýšit napresrok výdaje EU na zemedelství o 5,8 procenta, tedy až na povolený strop (46,5 miliardy eur). Kandidátské zeme všakpodle Schreyerové nemohou žádat o prostredky z tohoto balíku na vlastní boj proti "nemoci šílených krav", napríklad na testování. Lze však uvažovat o tom, že by na tyto úcely mohly být vycleneny peníze z programu Phare a Sapard.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info